Публикация

Закуската е най-важна

Закуската е най-важното хранене за деня. Това показват данните от национално социологическо проучване* целящо да установи хранителните навици на населението и в частност - отношението към най-важното според специалистите хранене за деня – закуската.


78% от участниците в проучването са заявили, че закусват - 72% от тях хапват всяка сутрин, за други 14% първото хранене за деня е част от графика им два или три пъти в седмицата. 3% от анкетираните закусват веднъж седмично, а  други 11% са категорични, че това им се случва още по- рядко.

Според специалистите по хранене закуската е изключително важна, тъй като, ако е здравословна и балансирана, тя осигурява на организма нужната енергия за деня. След продължителната липса на прием на храни и напитки през нощта, сутрин организмът се нуждае от нов прилив на енергия и хранителни вещества. В противен случай настъпват стресови за организма реакции.

Специалистите по хранене определят за балансирана тази закуска, която включва продукт от пълнозърнести житни култури – за прием на сложни въглехидрати и фибри, млечен продукт за прием на калций, плодове – за витамини и фибри и напитка за хидратиране.

Пълнозърнестите продукти са изключително важни за човешкия организъм, тъй като са богати на незаменими вещества - фибри, витамини от групата В, антиоксиданти.

Фибрите помагат за понижаване нивата на „лошия” холестерол, тъй като затрудняват пълното усвояване на някои мазнини и намаляват риска от атеросклероза. Безценно тяхно качество е, че свързват някои канцерогени и тежките метали в храната и ги изхвърлят от организма.

Фибрите принадлежат към т.нар. „добри” въглехидрати. Те се характеризират с това, че се разграждат по – бавно и освобождават енергия по-дълго време в сравнение с други видове храни. По този начин фибрите спомагат за поддържането на ситост по-дълго време. Това, от друга страна, предпазва от преждевременно огладняване, което най-често се компенсира с „лоши” въглехидрати като вафли, кексове, чипс, и др.  

Проучването още показва, че предпочитана храна сутрин продължават да са тестените изделия. 76 на сто избират баница, кроасан, тутманик, сандвичи и др. за първото си хранене.

Едва 6% от анкетираните предпочитат плодове, а само  9% избират пълнозърнести продукти за старт на деня.

Резултатите категорично доказват, че пълнозърнестите продукти все още не са част от хранителния режим на повече от половината от участниците в допитването.

Сред най-честите причини за пропускането на закуската са ограниченото време сутрин. 48% от анкетираните, които споделят, че похапват междинна закуска преди обяд, го правят именно заради чувството на преждевременен глад.

Според диетолозите балансираният режим трябва да включва от 3 до 5 хранения на ден, като първото от тях задължително е закуската.  Тя трябва да доставя на организма около 25% от дневния прием на енергия и над 20 % от дневната препоръчителна доза пълнозърнести култури.

------------------------------------------
*Проучването е проведено от агенция Ноема.

Коментари