Публикация

При стомашен дискомфорт

Едва ли има човек, който да не е страдал от мъчителното усещане за тежест, разпъване или подуване в корема – и най-здравите понякога изпитват това, което обобщено наричаме стомашен дискомфорт. Състоянието може да е преходно, а може и да се задълбочи – ако продължава упорито дни наред, лекарите съветват да се направи консултация с гастроентеролог.


В сезона, когато „зеленото” завладява трапезата, излизат първите череши и ягоди, а и диетите за отслабване стават особено актуални, хората с по-деликатен стомах трябва да си припомнят, че правилен е този хранителен режим, който им понася най-добре.

Но по отношение на храненето има и аксиоми, които са ключ към доброто самочувствие, защото неприятните усещания в стомаха определено развалят настроението и объркват обичайния ритъм на живот, понижават работоспособността.

Храните ли се често „на крак”, със сухоежбина и полуфабрикати, без да сдъвквате добре и с такава скорост, сякаш всеки миг ще ви отнемат залъка? Тъпчете ли се обилно вечер - за сметка на закуската и топлия обяд - и то след 19 часа? Поливате ли храната с повече от чаша-две вино, или утолявате жаждата с много газирани напитки? Тези навици рано или късно ще ви причинят досадно подуване на корема, повишено газообразуване, спазми.

Тъй като сме на прага на лятото, а лекото облекло и банският костюм безмилостно очертават килограмите в повече, мнозина се ориентират към консумация предимно на сурови плодове и зеленчуци. Те обаче нерядко причиняват газове и тежест. Същият е ефектът и от прекомерната употреба на зърнени храни и ядки.

Много възрастни хора имат в различна степен непоносимост към мляко и млечни продукти, която се изразява също в общ дискомфорт, подуване и повишено образуване на газове. Причината е, че с напредването на годините в организма се отделя по-малко количество от фермента лактаза, който пък участва в преработката на съдържащата се в млечните продукти лактоза (млечна захар). Именно тя, останала неразградена, причинява и повишено образуване на газове.

Професионалният съвет на диетолог е най-доброто решение – само той може да установи дали страдате от функционално или по-сериозно заболяване. Но отлично допълнение към подходящия режим на хранене са и добавки, които нашият пазар предлага. Например Комфортекс намалява образуването на газове и влияе върху симптомите при метеоризъм. Ако има спазми, може да ги намали. Това е препарат, включващ набор от пет индийски билки, който е в състояние да подпомогне преодоляването на стомашния дискомфорт, като в същото време е съвършено безопасен и няма никакви странични ефекти.

Тъй като е продукт на природна основа, той неутрализира оплакванията по естествен механизъм и може да се употребява без лекарско предписание. Подходящ е и за деца над 12-годишна възраст.
Правилният, съобразен и с индивидуалните особености на всеки организъм режим на хранене е основно, но не и единствено условие стомахът ни да си върши работата незабележимо.

Редовното движение, особено ако професията ни закотвя пред компютъра или на бюро, е задължително. Ако искаме да се отървем от спазмите и тежестта в корема – вместо да прекарваме часове на дивана пред телевизора, е най-добре да се раздвижим – с колело, във фитнеса или просто да повървим.

И тук има златно правило - не само за доброто храносмилане, но и за оптималното функциониране на практически всички системи в организма е нужно поне 30-40 минути на ден енергично ходене пеша.

Коментари