Публикация

Пет мъжки проблема и пет женски решения

Статистиката твърди, че мъжете боледуват по-често от жените. Силният пол също си има своите тайни и слабости, затова е добре спътничките им в живота да ги знаят.


Само така те ще могат да се грижат за здравето на човека, с когото са решили са бъдат заедно.

Какви са факторите, които в най-голяма степен влияят върху здравето на мъжа и как жените могат да му помогнат ще откриете в следващите редове.

1. Хроничен стрес

Съществува мнение, че мъжете са дебелокожи. Всички неприятности преживяват, мълчейки, без излишни емоции. Нестабилни доходи, високи данъци, трудности в работата, трафик, недостиг на време, конфликт със съседа, непослушен син... Подобен постоянно действащ стрес обаче удря мъжа директно в сърцето. Според специалистите след 30-40-годишна
възраст всеки втори представител на силния пол страда от високо кръвно налягане и има проблеми със сърцето. Мъжете много по-често от жените стават жертва на инсулт и инфаркт на миокарда и умират средно с 10-13 години по-рано от половинките си.

Причината за всичко това е в ниската устойчивост на мъжете към хроничния стрес. Корените на проблема трябва да се търсят в хормоните. Отдавна е известно, че има хормони на радостта и щастието, има хормони и на стреса. Едните са ни необходими, за да празнуваме победата, другите – за да стигнем до нея. В отговор на напрежението и дразненията надбъбречната жлеза отделя в кръвта хормоните на стреса, основните от които са адреналин, норадреналин и кортизол.

Те водят до енергиен изблик, мобилизират всички сили и резерви на организма за достигане на поставената цел. Но те оказват и разрушително действие върху клетките и тъканите. Аварийният режим на работа не може да мине без последици. За компенсация на пагубното действие на тези хормони у мъжа започва да се изработва тестостерон, а след него и хормоните на радостта.

В резултат мъжът се чувства победител, успешен завоевател и балансът в организма е възстановен. Под действието на хроничен стрес адреналинът и кортизолът постоянно се намират извън положителната скала, а тестостеронът постепенно се снижава. В резултат мъжът постоянно се намира в състояние на тревога и вълнение, а чувството на удовлетворение, радост и успех се притъпява.

-brr-

Повишеното ниво на адреналин води до повишаване на артериалното налягане, удря сърцето, изтощава енергийният запас на организма. А пониженият тестостерон става причина за апатия, затлъстяване и полово безсилие, което още повече усложнява ситуацията.

Как да помогнем?
В ръцете на жените е ключът към сърцето на мъжа, което означава, че и тяхната похвала е най-доброто лекарство срещу стреса. Мъжът трябва да чувства своето превъзходство, успех и признание в очите на партньорката си. Доказано е, че чувството за собствено достойнство води до повишаване на тестостерона при мъжете.

Не оставяйте незабележими старанията на вашия любим. Ако вътрешният му механизъм за поощрение е нарушен, вие трябва да го заместите. Необходим е и контрол над здравето му. Всеки мъж над 30 години трябва редовно да мери кръвното си налягане. Това може да помогне навреме да промени начина си на живот.

2. Наднормено тегло

На всички е известна слабостта на мъжете към белтъчна храна. Силната половина на човечеството обича да се подкрепи както трябва. Менюто минава под девиза – повече и по-мазно. А жените, стараейки се да разширят пътя към сърцето на мъжа, готвят най-вкусните и калорични блюда. А на това специалистите му казват нездравословно хранене.

И съвсем скоро за бившите килограми на съпруга напомнят само сватбените снимки. Затлъстяването при мъжете води до заболявания като хипертония, исхемична болест на сърцето, атеросклероза. Мастната тъкан при мъжете се натрупва в областта на корема, което причинява не само много заболявания, а и снижава производството на мъжки полови хормони.

Малко жени знаят, че избавяйки се от наднормените килограми, мъжете се избавят и от проблемите с потентността, а и от хъркането. Към последиците от преяждането е и подаграта. Само следвайки строга диета мъжете може да се отърват от силните болки в ставите, дългите болнични и силните лекарства.

Как да помогнем?
Във възможностите на жените е да хранят мъжете си полезно и вкусно. Не привиквайте половинката си към огромни порции, старайте се да разнообразявате менюто със зеленчукови салати и риба.

Ако вашият любим има проблеми с килограмите и със здравето, трябва да минете към здравословно меню и да съставите списък със забранените продукти. Но не е необходимо да се престаравате и да закачате списъка на хладилника или да броите калориите на съпруга си непрекъснато. Може да постигнете обратния резултат. Бъдете внимателни. Заменяйте постепенно част от вредното меню с полезно.

-brr-

3. Автомобилните страсти
Всяка година броят на пешеходците намалява, а броят на автомобилите се увеличава. А мъжете са най-уверените собственици на автомобили и зад волана се чувстват като риба във вода. Много от тях живеят колкото в дома си, толкова и в гаража. Но това увлечение има и своите недостатъци.

При продължително седене зад волана венозната кръв се задържа в долната част на тялото и в органите на малкия таз. Впоследствие често се стига до варикозна болест, патологии на простатата, хемороиди. Пушенето и застоялият начин на живот ускоряват развитието на тези заболявания.

Как да помогнем?
Да се бориш с автозависимостта е трудно. Затова е опасно да се поставят ултиматуми като – или аз, или колата. Изход от положението може да бъде масажираща седалка като подарък. Според учените тя подобрява кръвообращението. Ако съпругът ви се оплаква от болки в краката, чувство за тежест, отичане на коленете и стъпалата, не оставяйте без внимание тези симптоми – това са първите признаци на венозна недостатъчност.

Полезни в такива случаи са контрастни душове до средата на бедрата. Опитайте се да убедите половинката си повече време на прекарва на въздух, движейки се пеша. Редовното натоварване на мускулите подобрява венозния поток, намалява риска от появата на варикозна болест и хемороиди.

4. Ранно оплешивяване

Да се спори с гените и наследствеността е безпредметно. Трябва да се приемаме такива, каквито сме. Ако в детството си сме се притеснявали от гърбицата на носа, то в зряла възраст не й обръщаме внимание. Когато обаче нашите мъже в разцвета на силите си започват да оплешивяват – това може да се превърне в голям проблем. Доказано е, че андрогенното оплешивяване се наследява както по бащина, така и по майчина линия.

Вашата свекърва може да има разкошна коса, но да е носител на особен ген и да го е предала на сина си. Оплешивяването може да започне още на 20-годишна възраст. Опадането на косата е свързано отново с прословутия тестостерон, който награждава мъжа със силно окосмяване по тялото и заедно с това го лишава от коса на темето.

-brr-

Как да помогнем?
Повече от ясно е, че да се бориш с природата е безсмислено. Кремове, шампоани, специални препарати, витамини, физиотерапия – всичко това може да има само временен ефект и да забави процеса. Единственото радикално решение на проблема е присаждането на коса.

Доста скъпа процедура, а и мъжете не са склонни към подобни експерименти. Тук можете да се намесите вие и да научите съпруга си да се харесва без коса. Ако го убедите, че плешивостта е признак на мъжественост, победата ви ще е пълна.

5. Медицинският преглед
Не на последно място причините за мъжките болести и по-ниската продължителност на живота е нежеланието на силния пол да посещава лекар. Според повечето мъже съществуват две болести – едната ще мине сама, а другата е неизлечима. Тогава защо да ходи по доктори.

Ако вече няма накъде, те се вълнуват като деца, при вида на белия халат кръвното им се повишава, възниква учестено сърцебиене и какво ли още не. А никой вече не се колебае в ползата от профилактиката и редовното посещение при семейния лекар, особено над определена възраст.

Как да помогнем?
Да водим любимия за ръка при доктора е смешно. Това още повече ще снижи увереността му. Действайте бавно, привеждайте примери с ваши познати, които редовно провеждат профилактични прегледи. В края на краищата те вече са задължителни, така че може би проблемът поне частично ще отпадне и без вашата намеса.

Коментари