Публикация

Има решение за нарушената функция на щитовидната жлеза

Модерната медицина e въоръжена с нови методи за терапия при нарушена функция на щитовидната жлеза.


Конкретният подход се избира според функцията на щитовидната жлеза и състава на тъканта й, посочва д-р Неслихан Куртулуш, ендокринолог в турския здравен холдинг „Аджибадем”: „Част от лечението може да се осъществява с лекарства, а друга - без тях. Лекарства се прилагат при болните от хипертрофия, когато има прекомерно възпроизвеждане на хормони, и когато има забавено възпроизвеждане на хормони.

Когато тироцитите (основните клетки на щитовидната жлеза) се увеличат прекомерно, се получава тиреотоксикоза. В този случай се дават лекарства, за да се намали възпроизвеждането на хормони. Втората и най-често срещана група е, когато възлите или гушата отделят тиреоидни хормони, водещи до хипертиреоидизъм. И при двата случая се прилага лекарствена терапия”.

Ако няма подобрение при болните от хипертиреоидизъм или са налице странични ефекти, може да се промени планът на лечение на пациентите с тяхното съгласие. „В този случай - казва д-р Йозлем Сезгин от болница „Аджибадем Козятаъ” - има две възможности: при хипертиреоидизъм се прилага медикаментозно лечение за 1 – 1,5 г., като целта е тироцитите сами да започнат да възпроизвеждат необходимото количество хормони. Но ако това не може да се постигне, се преминава към друг етап - с радиоактивен йод или оперативно премахване на щитовидната жлеза. И при двата вида лечение щитовидната жлеза няма да може да функционира и ще се наложи външно приемане на хормони.

При продължителната употреба на лекарства за хипертиреоидизъм са възможни странични ефекти. Ако не е постижимо регулирането на хормоните, предпочитаме да доведем състоянието към другата крайност – хипотиреоидизъм.”

Ако се избере лечението с радиоактивен йод, пациентът се изпраща в отделение по радиационна хирургия. Ако се предприеме хирургичен метод, от възрастта на пациента и от други фактори зависи премахването на количеството тироцитна тъкан. При някои случаи, като болестта на Graves, е наложително цялостно премахване.

Ако има хипертиреоидизъм, е достатъчно да се отстрани само тази зона. Останалата тъкан е достатъчна за възпроизвеждането на хормони. В случай че е премахната цялата тъкан и организмът не може сам да възпроизвежда хормони, се налага доставянето им отвън.

Експертите твърдят, че хипотиреоидното лечение е много по-ефикасно. Но днес има много лекарства, които са добър заместител на хормоните. Пациентите почти не усещат липсата на щитовидна жлеза и живеят пълноценно.

Коментари