Публикация

„Сарженор къп” за лекари с двоен победител

На червените кортове на ТК „Левски” в столичната Борисова градина за пета поредна година се събраха медици от цялата страна, за да проверят спортните си умения в тенис турнира за лекари „Сарженор къп”.


Поради големия брой на участниците състезанието се проведе в два кръга, на 4 и 5 юни, като 38 състезатели участваха в срещите поединично, а в битката по двойки се включиха 32 души. Изглежда, и Господ беше на кеф и явно му се гледаше тенис на открито, защото слънчевото време и юнският ветрец създаваха отлични условия за оспорваните мачове, провеждани едновременно на пет корта.

Д-р Петър Велев, собственик на „Екофарм”, с чиято финансова подкрепа се провеждат три различни турнира „Сарженор къп” – за професионалисти, за лекари и за аматьори, сподели: ”Напоследък в медийното пространство много по-често се срещат различни обвинения, ругателства и подозрения към лекарското съсловие. Мисля, че е доста несправедливо да се подхвърлят подобни прибързани обобщения, които засягат професионалната чест и човешкото достойнство на хилядите представители на тази тежка и отговорна професия. Казвам го в прав текст: не всички мои колеги са хитреци на дребно, българските лекари не са мошеници, а обратно – в мнозинството си те са високообразовани специалисти, интелигентни хора, които държат на професионалното си име.

Дано провеждането на този пети по ред турнир напомни на част от обществото ни, че днешните медици са и хора на духа, на спортния хъс и че се държат джентълменски не само с пациентите си, но и на корта”.

Още през първия състезателен ден изпъкна един от участниците – д-р Емануил Йорданов от Пловдив, който стана безспорен ас на турнира. В продължение на 4-5 часа без прекъсване той игра три поредни мача – първо победи заедно с д-р Атанас Михов в полуфинала на двойки, после веднага влезе в битката за  първото място поединично, където срещна изключително техничния Андрей Кендеров. Той от своя страна нееднокатно е бил сред призьорите в предишните издания на турнира.

-brr-

Финалът бе толкова оспорван и неочакван като развитие, че главният организатор на турнира Димитър Войнов не откъсна дори и за миг поглед от случващото се на корт № 1. Бъдещият шампион губеше с нула на три, но успя да надделее със 7:5 и 6:4. И още преди да си поеме дъх и да приеме поздравленията на колегите си и на зрителите, той замени мократа оранжева фланелка с бяла и побърза да се включи в битката за победителите по двойки.

В тази част на турнира доминираха представителите на Филибето – и четиримата финалисти бяха от Пловдив. По-старите пушки Йорданов и Михов набързо отнесоха по-младите си съграждани д-р Боян Костов и д-р Димитър Недялков. Така д-р Емануил Димитров от възможните две първи места спечели и двете.  

След д-р Йорданов и втория д-р Кендеров трето място в сингъла си разделиха д-р Веселин Милев и д-р Атанас Михов, като последният, припомням, стана първи в турнира по двойки.

По традиция на елиминираните състезатели, паднали в първия кръг, им се дава възможност да продължат в утешителната част на турнира, който е извън основната схема. Тук битките са не по-малко интересни и предизвикателни, макар и в режим на поправителен изпит. Най-добър поединично бе д-р Евгени Медникаров, едно много познато име, редовен участник и победител в турнирите за лекари и аматьори, който този път се задоволи с купата на утешението. След него се класира д-р Парашкев Цветков от Пловдив, а третото място зае д-р Стоян Даскалов от Казанлък.    

Д-р Петър Велев, идейният баща на турнирите „Сарженор къп”, лично връчи купите и новите тенис екипи на победителите и им напомни, че ги очаква отново тук, на кортовете на ТК „Левски”, и през есента, когато ще свиква под знамената всички любители на тази игра, а двудневното състезание на практика ще се превърне в държавно първенство за аматьори.

Коментари