Публикация

Два случая на туберкулоза в първия ден на кампанията за превенция

Над 40 души са се прегледали безплатно в първия ден от националната кампания „Седмица на отворените врати“, която се провежда и във варненската Специализирана белодробна болница.


От преминалите на двама е поставена диагноза туберкулоза и ги очаква лечение. Единият е 40-годишна дама, която е медицински работник и от известно време се оплаква от повишена телесна температура. Другият пациент се оказал 72-годишен мъж, който преди двайсетина години вече е бил лекуван от туберкулоза. През последните седмици обаче до болка познатите му симптоми отново се появили и той се възползвал от възможността без такса и направление да се прегледа при варненските пулмолози.

„От началото на годината не се наблюдава увеличение на новозаболелите с туберкулоза“, коментира зам.-управителят на специализираната болница - д-р Димчо Караянчев. Той посочи, че до края на месец май са диагностицирани 56 души, като тази бройка е с двама по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Въпреки това е важно да се знае, че продължителната кашлица е сериозен повод да потърсим консултация с пулмолог.

„Седмицата на отворените врати“ във Варна и в цялата страна ще продължи до края на тази седмица, като безплатните прегледи ще се извършват от 8 до 12 часа. Специална анкета ще определя потенциалните застрашени от коварната болест и при съмнение за наличие на болестта ще се правят допълнителни изследвания.

Коментари