Публикация

Уникални операции на деца в УМБАЛ ”Свети Георги” - Пловдив

Две уникални операции бяха извършени в Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ ”Свети Георги” в Пловдив. Английският професор Мунтер Хадад демонстрира нова методика за отстраняване на голяма дистанция на хранопровода при едногодишно бебе, обясни завеждащ клиниката доц. Пенка Стефанова.


„Детето се е родило със запушен хранопровод и липсваща част от него. Тъй като разстоянието между двете части на тръбата  е на  повече от 7 сантиметра, стомахът бе качен в гръдната кухина, обясни доц. Стефанова.

По думите й подобни интервенции се правят много рядко в света. В Пловдив  се извършва за втори път от професор Хадад, който  е шеф на детската хирургия в Кралската болница в Лондон.

Втората операция също е уникална и се прави изключително трудно и продължително време. Екипът от лекари са оперирали 8 часа, като на  бебе на 2 месеца, родено без отвод на дебелото черво, е направен анус.

Доц. Стефанова е категорична, че университетската клиника поема най-тежките случаи от цяла Южна България. Само преди дни е бил спасен живота на дете с тумор на гръбнака и с тежко кървене в гръдната кухина, което е овладяно.

"Детската хирургия е микрохирургия. Необходим e голям опит на целия екип, инструментите и конците са специални. Детският организъм не е умален голям организъм. Подходът е различен, обясни доцент Стефанова. Тя подчерта, че екипната работа е много важна. В клиниката оперират новородени както от цяла Южна България, така и от Варна, Русе и Добрич.   

„Понякога тук сме като на война. Не знаем утре кой ще дойде, с какво трябва да се справяме и какъв случай ще имаме, коментират и останалите лекари от отделението. В момента лежат 25 деца, 6 са на лечение в интензивно отделение. Годишно през клиниката минават около 2000-2500 деца.



Коментари