Публикация

Дистанцирани или задушаващи сте в любовта?

Някои хора веднага се лепват за партньора си, а други са неспособни да поддържат дълга връзка. Ново изследване откри, че отношението на хората към връзката им е предопределено от типа на привързаност, към който принадлежат.


За да намерите идеалната половинка и да подобрите взаимоотношенията си, трябва да знаете към кой тип принадлежите: дали сте  от типа „дистанциран” „тревожен” или „сигурен/”.

Всеки човек попада в една от тези категории, независимо дали има съвсем нова връзка, или 40-годишен брак. Определянето на типа, към който принадлежите, ще ви помогне да погледнете по нов начин на собственото си поведение и на действията на близките си.

В следващите редове ще откриете към кой тип може да се пичислите:

ТРЕВОЖНИ

Способни сте на голяма близост, но често се тревожите, че партньорът ви не желае да бъдете толкова интимни, колкото ви се иска на вас. Влагате много емоционална енергия във връзката, чувствителни сте към всяка малка промяна в настроението на любимия и я приемате прекалено лично. Безпокоите се, ако любимият не ви се обажда редовно и когато почувствате, че той се отдалечава, изразявате тревогата си по следния начин:

* Звъните по телефона или изпращате електронни съобщения, обикаляте около службата му с надеждата да го срещнете;

* Когато отговори на съобщенията ви или се върне вкъщи, го наказвате като го пренебрегвате, възприемате отегчен вид, докато ви говори или излизате от стаята;

-brr-

* Заплашвате, че го напускате с надеждата, че той ще ви увещава да останете;

* Предизвиквате го да ви ревнува;

Това показва свръхчувствителна система на обвързване. Само един намек, че нещо не е в ред, ви разстройва толкова много, че не сте в състояние да се успокоите, докато не получите ясни доказателства, че връзката ви е в безопасност.

ДИСТАНЦИРАНИ / ВЪЗДЪРЖАНИ
За вас е важно да опазите независимостта си и често я предпочитате пред интимността. Въпреки желанието си се чувствате неловко от  прекалената близост и  сте склонни да държите партньора си на една ръка разстояние. Не се тревожите особено, че може да ви отхвърлят, не се отваряте към партньора си и той често се оплаква от вашата дистанцираност. Този тип хора често са нащрек да не би да ги контролират и посягат върху личността им. Независимо дали са свободни или обвързани, те винаги държата хората на разстояние като прилагат следните стратегии:

* Казват, че не са готови да се обвържат, но понякога остават с години;
    
* Взират се в недостатъците на партньора: в начина на изразяване, на обличане и т.н.;
   
* Съжаляват за бивша връзка или чакат „Истинския” човек;
  
* Флиртуват с други, за да внесат несигурност в отношенията;
   
* Не се обясняват в любов, въпреки че са сигурни в любовта на партньора си;
   
-brr-

* Отдръпват се, когато всичко върви добре, например не се обаждат след любовна среща;
   
* Впускат се в неподходящи връзки, например със семейни хора;
   
* Избягват физическа близост, например не желаят да спят в едно легло, да правят секс, ходят на няколко крачки пред партньора си..
   
Дистанцираният тип използва тези прийоми, за да е сигурен, че любимият човек няма да попречи на автономията му, но накрая се оказва, че те са пречка за щастието му с партньора.

СТАБИЛНИ

За тези хора е естествено да проявяват топлота и обич в отношенията. Те изпитват удоволствие от близките отношения и не се страхуват от тях, вързприемат нещата в крачка, успешно разменят чувства и проявяват разбиране към емоциите на партньора. Споделят успехите и проблемите си и когато трябва, се притичват на помощ. Този тип хора:

* Изглаждат противоречията - при конфликт не се държат отбранително, не се опитват да накажат партньора си и прощават лесно;

* Проявяват гъвкавост, готовност да се променят и да откликнат на нуждите на партньора си;

* Изразяват открито чувствата и не правят номера;

* Обичат близостта и секса.

Поведението на този тип е похвално, но е възможно да се окаже, че отношенията им куцат поради склонността им да прощават системно лошо поведение от страна на партньора и да му дават незаслужено предимство.

------------------------------

В третата част на материала ще откриете какъкв тип е вашата половинка.

Тук може да прочетете първата част на статията.

 

Коментари