Публикация

Да се храним, без да вредим на здравето си

В Първата национална олимпиада по здравословно хранене, която се проведе в 88-о СОУ „Д. Попниколов” в София, взеха участие 130 училища от цялата страна с общо 40 хил. деца. В три учебни часа те се образоваха и беседваха по темите: „Хранителна пирамида”, „Какво има в храната” и „Правилно хранене”. След това децата трябваше да тестват своите знания, като попълнят въпросници онлайн на сайта www.olimpiada.zdraveya.com.


В проведената олимпиада бяха излъчени и победители. На специално тържество в СОУ „Д. Попниколов”, което е първенец сред софийските училища, бяха наградени участниците, събрали най-много точки в олимпиадата – клас и училище, както и трима от най-добре представили се ученици.

Г-жа Милена Дамянова, заместник-министър на образованието и гост на събитието, съобщи имената на наградените и обобщи резултатите от провелата се кампания за изграждане на здравословни хранителни навици на подрастващите. Тя каза, че през следващата учебна година Министерството на образованието ще включи в своя национален календар на дейностите олимпиада за здравословен начин на живот и кампания против наркотиците.

На тържеството Ути Бъчваров, който е и официално лице на кампанията, приготви супа и рибен специалитет за децата. Всички присъстващи наблюдаваха и лабораторно тестване на вода, а тържеството продължи с много игри с награди за децата. Амбицията на организаторите е догодина да се включат повече училища от страната.
Класът победител е 4 „б” от 41-во ОУ „Йордан Йовков” в Пловдив, награден с безплатно диджей парти.

Училището, спечелило най-много точки в олимпиадата по здравословно хранене сред 65 училища, е ОУ „Христо Смирненски”, Добрич. То ще бъде посетено от Ути Бъчваров, който ще готви заедно с децата в специален кулинарен празник.

Първото място за най-добре представил се ученик грабна Атанас Костадинов от 41-во ОУ „Райна Княгиня”, Пловдив, а наградата е портативен DVD плейър. На второ и трето място се класираха Анна-Мария Асенова от 5 „а” клас СОУ „Пейо Яворов”, Варна, и Аксел Пламенов от 3 „в” клас, Добрич, с награди музикален плейър и слушалки.

Атанас Костадинов от 4 „а” клас, спечелил първото място, сподели за health.bg, че тестът по здравословно хранене в олимпиадата не го е затруднил и че е важно да се храним здравословно. От плодовете най-много обича ябълки, а от нездравословните храни си признава, че хапва пържени картофи. Той има желание да се включи в олимпиадата по здравословно хранене и догодина. На въпроса ни какво е научил от олимпиадата, в която е участвал, Атанас отговори така:

„Ние трябва да ядем разнообразни храни и такива, които не са вредни за здравето, като например фасул, леща, плодове и зеленчуци”.
Любимата му храна е сготвената от майка му леща. А когато няма домашни и уроци, играе не с компютъра, защото е вредно, а навън в парка на футбол и баскетбол. Иначе редовно ходи на плуване. Обича часовете по рисуване в училище, но все още не е решил какъв иска да стане.

Коментари