Публикация

Кафе + стрес = психоза?

Ако ви се причуват разни неща, запазете спокойствие, защото е малко вероятно да полудявате – просто сте прекалили с кафето.


Австралийски учени твърдят, че пет чаши от горещата кофеинова напитка са напълно достатъчни, за да чувате неща, които всъщност са плод на въображението ви.

Експеримент с доброволци доказал, че човек не може да вярва на ушите си под въздействието на кофеина. Участниците поели големи дози кафе и слушали неясни звуци, известни като бял шум.

Учените ги предупредили, че ще им пуснат и откъси от известна коледна песен. Доброволците трябвало да натиснат бутон, когато започнела песента.

Участниците били убедени, че чуват песента, въпреки че тя не била пусната нито веднъж.
Специалистите определят кофеина като психоактивно вещество, което се използва масово от обществото. Неговите негативни ефекти върху здравето трябва да бъдат изучени внимателно, тъй като не е ясно до каква степен кафето може да навреди на организма.

Комбинацията от кофеин и стрес увеличава вероятността от проявата на симптоми, подобни на психоза, твърдят учените и предупреждават хората да не прекаляват с ободряващата напитка.

Коментари