Публикация

Всеки излишен грам сол увеличава риска от рак

Варненци са на второ място сред 52 нации от цял свят по апетит към твърде соленото.


Оказва се, че българинът хапва от три до четири пъти повече сол на ден в сравнение с установените здравословни норми – 5 гр. дневно, при положение, че тази дажба се счита за сравнително либерална.

Заедно с варненци по 14 гр. сол дневно хапват жителите на Северен Китай. Това коментира в лекцията си д-р Джон Пауълс от Института по обществено здравеопазване в Кеймбридж, който участва в общинския форум „Сол и здраве“, иницииран от „Обществено здравеопазване 99".

Учените от института препоръчват оптималното дневно количество сол да не е 5 гр. на ден, а 1,25 гр. „Всеки грам в повече увеличава риска от рак на стомаха с 8 процента“, коментира изследователят.

Последиците от прекаляването с добавката са в различни посоки. Ученият е изследвал влиянието на солта върху 220 вида заболявания и увреждания и над 230 последици от тези състояния.

Специалистите са категорични, че пресоляването води най-малкото до повишено кръвно налягане, което пък се развива в различни сърдечно-съдови заболявания. Не случайно страната ни е на челно място по инсулти и инфаркти.

Д-р Клара Докова от варненския Медицински университет цитира изследване, правено във Варненска област, според което мъжете, които живеят на село, достигат дневна доза сол до 19 гр. Причината за свръхконсумацията е, че те хапват предимно хляб, колбаси и туршии за сметка на плодовете и зеленчуците.

Поради тревожните факти и глобалния отпечатък на солта върху общественото здраве, специалистите са категорични, че трябва да се въведат определени масови практики, а според други инициативите за по-малко сол в менюто успешно биха могли да се популяризират и увлекат привърженици чрез социалните мрежи в интернет.


Коментари