Публикация

Приемайте витамини и през лятото

Витамините и минералите са необходими за нормалното протичане на обменните процеси, за растежа и обновяването на тъканите, те защитават детския организъм от въздействието на много вредни фактори от околната среда. Дефицитът на витамини е причина за понижената активност на децата, за бързо настъпваща умора и други заболявания.


Изработването на жизненоважни ензими в организма зависи именно от тяхното наличие, а хроничният недостиг на някой от тях води до специфично нарушаване на обмяната на веществата.

За съжаление, не винаги е възможно с храната да се осигури на детето достатъчно количество витамини и минерали, защото не всички минерали от хранителните продукти се усвояват на сто процента. Освен това, дори най-полезните продукти могат да загубят витамини по време на приготвянето им.

За да се осигури пълноценно физическо и умствено развитие на детето, педиатрите препоръчват редовно взимане на витаминни комплекси. Доколкото различните витамини поддържат една или друга функция на организма, е необходимо те да бъдат балансирано комбинирани, така че, заедно с подходящи минерали, да осигурят хармоничното развитие на детския организъм.

Всяко конкретно решение обаче следва да бъде взето след консултация с личния лекар и при спазване на съответните указания за употреба.  Важно е  да се има предвид, че за децата са необходими специални, детски витамини. Те се различават от витамините за възрастни  - и по състав, и по дозировка на съставките. А при избора на време обикновено се препоръчват сезоните, с по-ограничено консумиране на пресни плодове и зеленчуци, както и при често боледуване от вирусни инфекции. 

Витаминни комплекси се дават специално при децата с повишена физическа и умствена активност, при оскъдно хранене, спазване на лечебна диета или загуба на витамини и минерали в резултат на диария, повръщане, обилно потене. Проблеми, които нерядко сервира и най-богатият на плодове и зеленчуци сезон – лятото.

Коментари