Публикация

Кърмата пази от алергии

Интервю с д-р Александър Симидчиев, пулмолог, за ползите от кърменето.


Д-р Симидчиев, как още от най-ранна възраст може да се ограничи рискът от развитие на астма?
Кърменето е сред най-силните фактори за предотвратяване еволюцията на алергията точно защото експонира детето на бактериалната флора на кожата и естествените протеини от млякото. Майката също е добре да се храни естествено в периода, когато кърми, особено първите две-три седмици са много важни.

Какво по-точно да консумира?
Да избягва неща, които са класически вредни и обичайно са свързани с развитие на алергии – например шоколад, ягоди, екзотични риби и морски дарове, фъстъци. Две-три седмици преди раждането и две-три седмици след това жената да се придържа към нормално, балансирано белтъчно хранене - природно отгледано пилешко месо, свинско, телешко, картофи, ориз, все неща, които са по-индиферентни. Това е един от най-силните фактори. Второто е да се избягват контактите с респираторни вируси, защото такава инфекция поради увредата на лигавицата може да направи детето по-чувствително към външните въздействия.

Да няма вманиачаване на тема чистота, защото малкото количество замърсяване е полезно. То дава възможност имунната система да се самонагласи към околната среда. Не е необходимо да се изварява всичко, да бъде екстремно чисто, защото новият организъм не се среща с нормалните неща от околната среда и имунната система снижава прага си на чувствителност.

Кога най-рано се проявяват алергиите, впоследствие предпоставка за развитие на астма?
Респираторните алергии, общо взето, могат да станат малко по-изразени във възрастта след втората, третата година. При децата е много трудно да се установи кога точно започват, защото при тях анатомичната структура на дихателните органи е по-различна - мускулчетата там са по-малко, повечето са в жлезите, които секретират, и затова твърде често децата в началото имат оплаквания, силно приличащи на инфекция. Започват да кашлят влажно, тече им носът. Ако такива прояви се повтарят често, трябва да бъдат сигнал за родителите и за лекарите, че не става въпрос за инфекция, а за алергия.

Хубавото е, че ако се вземат мерки достатъчно рано, алергиите не се влошават. Алергията не е болест, а начин, по който имунната система реагира. Но ако се избягва или пренебрегва диагнозата, тогава алергията може наистина да се разбушува, да обхване по-голяма област от дихателната система и това да доведе до по-тежко протичане. Ако трябва да обобщя съветите: естествено хранене, без вманиачаване за хигиената вкъщи и когато детето има оплаквания, да се потърси навреме специалист.

Ако родителят се среща за първи път с алергична реакция, как да я разпознае?
Първия път не може да я разпознае. Първия път прилича много на инфекция. Но когато детето започне често да боледува, да не може да тръгне на детска градина или на училище, защото веднага получава някаква инфекция, това означава, че има алергия, а не „слабост на белия дроб”, както нерядко се мисли. Алергията обикновено се изявява с тези повтарящи се инфекции, които приличат много на истински, но без температура.

А подуването на клепачите, зачервяването на очите?
При децата много често алергията започва с кожни прояви, при малките деца особено – т. нар. атопичен дерматит. Той е на характерни места, лесно се разпознава от педиатрите. И дори общопрактикуващите лекари могат веднага да преценят дали едно дете има такава склонност и да го препратят към специалист алерголог или сами да се справят, защото по-леките оплаквания не са предизвикателство за лечение. Въпросът е да се мисли за този род проблеми и да има готовност да се реагира - особено в сезон като сегашния, с по-голяма честота на алергени.

Коментари