Публикация

Здравните власти предупреждават за бдителност при ентероколит

Регионалната здравна инспекция в Пловдив предупреди личните лекари в региона да бъдат по-бдителни и да завишат здравния контрол върху пациенти, върнали се скоро от Германия, или със първи симптоми на ентероколит.


Целта е да не допусне разпространение на ешерихия коли в страната. От инспекцията уведомяват, че при подчертан диариен синдром с кървене или наличието на тежка хеморагична диария веднага трябва да се информира дирекция „Надзор на заразните болести" в РЗИ – Пловдив, съобщи  директорът й д-р Моника Троянчева.  

Джипитата незабавно трябва да звънят в отдел „Противоепидемичен контрол" на тел. 032/66-16-66 и да се изпрати фекална проба в кабинет № 21 ет.2 на РЗИ Пловдив.

При съмнения гражданите също могат да подават сигнали. Според епидемиолозите инкубационният период на заразата е от 3 до 8 дни. Клиничната картина е свързана с остър гастроентероколит, придружен от невисока температура и неколкократни повръщания.

Типична е кървавата диария. Възстановяването е от 5 до 7 дни, но около 15% от децата развиват тежки усложнения. Важна роля за тежестта на заболяването играят възрастта и инфекциозната доза.

Децата до 5-годишна възраст са с по-висок риск да развият усложнения и с повишена опасност от дехидратация и сепсис. За това особено внимание ще се обърне на медицинските сестри в яслите и забавачките, уточняват пловдивските епидемиолози.

Коментари