Публикация

Седмица на водното спасяване

По традиция през юни се провежда Седмица ва водното спасяване. Тази години седмицата ще продължи до 12-и юни, съобщават от БЧК-Плевен.


Важно е да се обръне внимание на водното спасяване, защото в света годишно от воден травматизъм по данни на Световната здравна организация се давят около 200 000 души.  

По тази печална статистика водните инциденти заемат второ място след автозлополуките.  У нас миналата година  удавилите се са 138, от които 23 деца до 17 години.

Около 80 на сто от удавянията през миналата година са станали във вътрешни водоеми, които са неохраняеми. В плевенско през 2011 г. 2-ма души са загубили живота си в  неохраняеми обекти.

В България,  годишно стават над 3000 инцидента, докато в Германия са между 400 и 700, като се има предвид, че страната е с над 10 пъти повече население.  

Една от причините за тази  черна статистика е слабата плувна подготовка на  населението.  Едва към  20% от българите умеят да плуват, докато в Европейския съюз плувци са към  75%.  

Повече от 3/5 от нашето население има връзка с водата – море, река, езеро, язовир. Хиляди хора използват през лятото тези места за отдих, развлечение, спорт, риболов. В плевенско  има около 100 язовира и доста реки.

Затова от БЧК призовават да се спазват предпазни мерки. Сред тях са във водата  да  не влизаме уморени, с изпотено и разгорещено тяло. Най-добре се свиква с температурната промяна като най-напред се охлади лицето, гърдите и ръцете.  

Скоковете в непознати води крият безброй изненади /скали, храсти, подводни предмети, ями, водовъртежи, тиня и др./.

Къпането и плуването непосредствено след обилно хранене е абсолютно забранено.  Неспазването на това правило, както показва дългогодишният практически опит, води до нещастия.

По-добре е да се съобразим със забраната и да отложим приятните минути във водата с около 2 часа.  Употребата на алкохол преди къпането просто е  неблагоразумие.  Нетрезвият човек подценява опасностите и надценява собствените си сили.  

Коментари