Публикация

Щастливи на 30, 40 и 50...

Навлизането в ново десетилетие понякога стресира и депресира. Какво да направим, за да възстановим равновесието си?


Опитайте с тези специфични за всяка възраст мерки за повишаване на настроението:
 
През 30-те години:

Яжте храни, които облекчават предменструалния синдром.

Почти 9 от 10 жени страдат всеки месец от предменструален синдром, а през 30-те години симптомите се усещат най-силно. Типичната раздразнителност в дните преди менструацията може да се избегне с консумирането на храни, които съдържат аминокиселината триптофан.     Тя помага на организма в отделянето на хормона на щастието серотонин Пуешкото и пилешкото месо, сьомгата и ядките съдържат значително количество триптофан.

Научете се да казвате НЕ

През това десетилетие много жени са потънали до гуша в работа и правене на кариера. Последицата е убийствен стрес.  Престанете да се съгласявате автоматично да изпълнявате в крачка всички молби и служебни поръчки. Правилно е да се казва „да”, когато се налага, но ако проявявате по-голяма избирателност и степенувате задълженията си, ще избегнете чувството, че няма да успеете да свършите всичко, което води до срив.

Поискайте си да ви поглезят

30-те години са идеалното време за раждане на дете, но бременните жени и родилките често се чувстват депресирани и претоварени. Американско изследване открило, че масажите намаляват стресовите хормони и вероятността от появата на депресия. Когато партньорите на бременните жени ги масажират 2 пъти седмично, те страдат по-рядко от депресия след като родят. Преди това бе установено, че масажите предпазват родилките от промени в настроението. Не се стеснявайте да изисквате от партньора си да ви поглези от време на време с масаж.

-brr-

През 40те години:

Дръжте се като щастлив човек

Напоследък учените обръщат особено внимание на позитивната психология, която набляга повече на пътищата за водене на по-щастлив и пълноценен живот, отколкото на решаването на психологичните проблеми. Изводът е, че ако правим сериозни усилия да бъдем сърдечни и усмихнати, ще победим лошото настроение.

Осигурете си добър сън

Според специалистите, депресията връхлита жените през 40-те им години и много от тях имат проблеми със съня поради настъпващите хормонални промени. Получава се порочен кръг: Нощните изпотявания и вълни пречат на съня, а умората от недоспиването поражда депресия и стрес, което от своя страна засилва нощните изпотявания. Този модел може да се разчупи с физически упражнения – поне 3 пъти в седмицата. Не се отказвайте, ако не се почувствате по-добре веднага. Ако сте постоянни, непременно ще забележите резултатите след известно време.
 
Отделяйте време за себе си

Около 46 милиона американки се грижат за болен възрастен човек или инвалид в семейството. Средната им възраст е 48-години. Tези грижи объркват чувствата им и често поставят собствените им нужди на последно място. Осигурете си лично време. Ставайте половин час преди всички и направете нещо за себе си, също така след като всички излезнат на работа или на училище, няколко пъти в седмицата обядвайте навън с приятели.

-brr-
През 50-те години:

Стегнете корема

Много жени в тази възраст се борят безуспешно с коремните тлъстини. Изследванията показват, че тези тлъстини са свързани с депресията по време на менопаузата. А тревожността и депресията удвояват вероятността от напълняване при напредването на годините. Преборете се с трупането на тлъстини по корема като ядете повече пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, фасул и зеленчуци. Те ще ви засищат и предпазват от изкушението да се тъпчете от мъка с мазни и висококалорични храни. Правете физически упражнения поне по половин час всеки ден.
 
Помогнете на хормоните си

Недостигът на естроген причинява изтъняване на кожата и сухота във вагината /влагалището/, възпаления  и болки по време на секс. Много жени се притесняват и се чувстват нещастни от тези симптоми. Обсъдете се с гинеколога си възможностите за облекчаването им с хормонална терапия.
 
Разчупете шаблоните


50-те години са идеалното време да внесете промяна в живота си, особено ако се чувствате отегчена и изнервена. Включете се в някяква кауза, която ви е присърце, започнете да изучавате някакъв предмет, който ви интересува или овладейте някакво умение и не се отказвайте -  изпълнението на сложни стъпки на уроците по танци в началото е стресиращо, но овладяването им ще ви направи щастливи.
 

Коментари