Публикация

Енциклопедия „Здраве” - сенната хрема

Алергията към полените е най-честата причина за появата на сенната хрема. Тя създава здравословни проблеми и се проявява през пролетта, лятото или есента, когато във въздуха се разнасят много полени.


Симптомите са често кихане, течащ или запушен нос, сърбежи в гърлото, зачервяване и сълзене на очите. Понякога се появява кашлица и хриптене.

При тежка форма на сенна хрема се нарушават съня, концентрацията и работоспособността. През някои периоди на годината полените не могат да се избегнат и тогава е необходимо приемането на лекарства. Лечението трябва да започне преди сезона на полените и появата на симптомите.

Сенната хрема е известна и под името сезонен алергичен ринит или интермитентен /периодичен/ алергичен ринит.

Основни причинители на сенната хрема
Основният причинител на сенната хрема са полените – цветният прашец на растенията.

При алергия към някакво вещество имунната система променя реакцията си към него, което се нарича алергична реакция.  Повечето алергени са безвредни за мнозинството от хората. Но полените, например, са алерген за много хора. Когато те попаднат в дихателните им пътища, те започват да кихат и очите им сълзят.

Някои хора са алергични към плесените - вид гъбички / фунгиални спори, които при попадането в дихателните пътища причиняват инфекции и алергии.

Страдащите от сенна хрема трябва максимално да избягват полените и плесените. Тя може да се контролира с подходящо лечение.

Добрата новина е, че с напредването на възрастта сенната хрема може да изчезне.

Вашата имунна система
За да разберете защо страдате от алергия, като сенната хрема, е полезно да научите някои неща за имунната система.
 
-  Имунната система защитава организма от причинителите на болести, като бактериите и вирусите. Бактериите са различни видове микроорганизми. Някои от тях са вредни и разболяват, но има и безвредни бактерии, които съществуват в организма. Вирусите са микроби, които се нуждаят от човешките или животинските клетки, за да съществуват. Те използват способността на клетките да се възпроизвеждат, за да се разпространяват в други клетки на организма.      

-  Имунната система се състои от голямо количество специфични клетки. Те са разположени по цялото тяло, включително в носа, гърлото и белите дробове.

-brr-

Тези клетки пазят от различните инфекции, които се получават, когато вирусите, бактериите, гъбичките и други микроорганизми попаднат в организма. Те са толкова миниатюрни, че могат да се видят само с микроскоп. Настинките и пневмониите се причиняват от инфекция в дихателните пътища, а инфекцията на кожата причинява обриви от вида на микозите.

Как се получава сенната хрема?
Сенната хрема е алергия. Тя се получава, когато имунната система реагира по необичаен начин на обикновено безвредни вещества. Тя погрешно възприема като опасно нещо безвредно и се опитва да го атакува, за да го унищожи. По този начин се пораждат симптоми като кихане, запушен нос, сърбеж и сълзене на очите.

Повечето хора със сенна хрема са алергични към полените, които се отделят от растенията през пролетта, лятото или есента. Този прашец е много фин и незабележим.

Някои хора със сенна хрема са алергични към плесените. Това са фунгални спори, които се развъждат във влажни и сенчести места. Те се разнасят във въздуха също като полените.

Симптомите на сенната хрема се утежняват от вдишване на пушек, цигарен дим и парфюми.
 
Полените
Съществуват различни видове полени. Те се отделят от различни растения по различно време на годината. Повечето хора, които страдат от сенна хрема, са алергични към полените, които се отделят от дървета, диви полски треви или плевели. Човек може да е алергичен както само към един полен, така и към няколко вида.
 
Плесените
Плесените се намират в загниващи дървета и окапали листа, в тор, треви и плевели. Те се трупат и по влажните помещения в къщите, като мазетата. Плесените са хиляди видове, но само няколко от тях предизвикват алергии.

По кое време се появява сенната хрема?
Появата на сенната хрема зависи от това към какво сте алергични и къде живеете.

- Полени: Колкото по на север живеете, толкова по-късно започва разпространението на полените.

- Плесени: Симптомите се усещат от пролет до късна есен, най-силно от юли до края на лятото.
      
Съдържанието на полените е по-високо в топли и сухи дни с лек бриз, отколкото в студени и влажни дни. Ориентирайте се по тези прогнози. Нивото на полените е най-високо сутрин, между 5 и 10 часа.

Други алергии
Освен от полени и плесени някои хора имат алергия от акарите в прахта и козината на домашни животни, като кучета и котки.
Симптомите на тези алергии са подобни на симптомите на сенната хрема.

Алергиите, които се проявяват с течаш или запушен нос, или често кихане се наричат алергичен ринит. Има два вида алергичен ринит, а много хора страдат и от двата.

-brr-

-  Сезонен алергичен ринит. Това е сенната хрема, причинена от полени и плесени, която се проявява в определено време ва годината.

- Целогодишен алергичен ринит, причинен от домашна прах или козината на домашни животни, който продължава почти през цялата година.

Освен сенната хрема, двете най-често срещаните алергии са:
- Екзема, при която кожата става суха, зачервява се и сърби.

- Aстма, която предизвиква кашлица и хриптене. Повечето хора с астма страдат и от алергичен ринит.

Разликата между сенната хрема и настинката

Симптомите при двете състояния понякога си приличат. Те изискват различно лечение и затова е важно да се знаят разликите между сенната хрема и настинката:

Сенна хрема                                                  Настинка

Причинява се от:                              

Полени и плесени                                          Вируси

Продължителност:

Докато вдишвате спорите                            Няколко дни, до седмица
на полените и плесените

Време на годината:

В сезоните на разпространението               По всяко време, най-често през
на полените и плесените –                           зимата
пролет, лято или есен

Начало на симптомите:

След вдишване на спорите                           Няколко дни след контакт с болен
на полените и плесените
   
Симптоми:

Кихане, дразнене в гърлото и носа,             Температура, хрема,            
кашлица, хрема, запушен нос,                      мускулни болки
зачервени и сълзящи очи.

-brr-

Рискови фактори за появата на сенна хрема:

Някои фактори правят хората по-податливи към това страдание. Вие сте заплашени от сенна хрема:

- Ако някой член от семейството ви е алергичен, например някой от родителите ви.        

- Ако страдате от други алергии, като алергия от домашен прах или от домашни любимци. Акарите в прахта са толкова миниатюрни, че не се виждат с просто око.

- Ако сте тийнейджър или младеж. Обикновено сенната хрема се проявява преди 20-годишна възраст, а около две трети от хората със сенна хрема са под 30 години.

- Ако сте първородното дете в семейството

- Ако семейството ви не е голямо.

- Ако семейството ви е заможно.

Наличието на рискови фактори не означава, че непременно ще развиете сенна хрема, а че сте по-застрашени от нея.

 
  
   
 

Коментари