Публикация

Бъди в час по репродуктивно здраве!

За репродуктивните проблеми се говори все повече и това не е случайно - вече всеки шести човек в света среща трудности при зачеването на дете. Причините за това са много и най-различни.


Някои от тях се коренят в поведението ни още от ранна младежка възраст.

Учудващо е колко малко знаят подрастващите за репродуктивното здраве и рисковете за него - въпреки лавината от информация, която ги залива непрестанно. Днес младежите откриват секса доста рано, но не смеят да отидат на лекар и да се информират за безопасния секс.

Пушене, алкохол, наркотици, стимуланти, тежки диети, нелекувани инфекции от безразборен полов живот без предпазване – всичко това са реални опасности за репродуктивното здраве на бъдещите родители.

Често пъти, когато младите хора стигнат до осъзнатото желание за дете, се оказва, че вече са увредили фертилните си способности и се налага дълго и скъпо лечение. По закон държавата трябва да осигури часове по репродуктивно здраве в средните училища. Но не го прави.

Никой в България в момента не се занимава с репродуктивното ограмотяване на младежите, а след това обществото бере тъжните плодове на стерилитета и харчи огромни суми за неговото лечение. Докато профилактиката, която би трябвало да стои в основата на пирамидата на здравеопазването, струва много по-малко и има много по-голяма полза за обществото.

Сдружение „Зачатие” обръща сериозно внимание на този проблем. Сдружението е първата организация на хората с репродуктивни проблеми в България, напълно независима структура, съставена само от доброволци, която вече 7 години работи активно за информирането, подпомагането и защитата на правата на пациентите с репродуктивни проблеми.

Тези хора познават най-добре трънливия и мъчителен път на борбата с безплодието, затова са решени да помогнат на младите хора да не стигат до там. Сдружението инициира уникален за страната ни проект за информационна кампания, озаглавена „Бъди в час по репродуктивно здраве!” и насочена към подрастващото поколение.

Проектът е уникален е с няколко неща – със своето съдържание, със своя формат, и най-вече – с това, че се реализира изцяло с доброволния труд и усилия на стотиците симпатизанти на сдружението и с помощта на шепа обществено отговорни български фирми.

Кампанията за тийнейджърите включва издаването на информационно-образователни книжки – поотделно за момчетата и за момичетата, в които по достъпен и атрактивен за младежите начин е поднесена основната информация за репродуктивното им здраве и опасностите пред него.

Книжките ще се разпространяват в училищата на над 30 български града, като ще бъдат придружени от нарочни часове по репродуктивно здраве, в които беседа ще изнасят лекари-специалисти. Подготвя се и специален уеб-сайт за кампанията, в който младежите ще могат да участват активно чрез дискусионни форуми, където ще получават отговори на своите въпроси, свързани с репродуктивното здраве, безопасния секс и здравословния начин на живот.

Начало на кампанията ще отбележи големият безплатен концерт на 24-ти юни пред централния вход на Морската градина във Варна с участието на Биг Ша и групите Оги23, Хедстоун.

Коментари