Публикация

Иновативен метод в гръбначната хирургия и у нас

На 30 юни тази година в столичната МБАЛ „Св. София” ще гостува немският лекар Майкъл Шугарт.


Повод за неговото посещение е въвеждането на напълно ендоскопичната гръбначна хирургия у нас. Методът е познат от десетина години и бързо се развива в Западна Европа и САЩ. Самият д-р Шугарт има зад гърба си над 4500 операции. Засега „Св. София” е единствената болница, закупила специалното техническо оборудване и подготвила свои специалисти.

Д-р Калин Михов, ортопед-травматолог от „Св. София”, ни разказа повече за новия метод и за това какви проблеми се очаква да реши. „Хирургията на гръбначния стълб е една от най-трудните, тъй като въздействаме на нервни окончания. Усложненията, които могат да настъпят от една грешка, са много сериозни.

Затова и въвеждането на цялостната ендоскопия само по себе си е революция в медицината. Чрез разрез от 1 см има възможност да се решат всички проблеми на гръбначната патология”, сподели специалистът.

Имайки предвид големия брой на страдащите от дискова херния (70 процента от населението), това, което предстои, няма аналогия досега. Операцията е безболезнена. Не изисква дълго възстановяване и пациентът се изписва няколко часа след нея.

Коментари