Публикация

Как да се спасим от жегите

Всички помним горещините от миналото лято, затова термометърът наближи ли 30-те градуса, започваме да се питаме как да се спасим от нажеженото слънце.


Не е възможно изцяло да избегнем високите температури, но можем по-лесно да ги понесем и с по-малко поражения върху здравето ни.

Единствено климатикът е в състояние да се справи кардинално с горещините в затворените помещения. Всички останали средства нямат такъв ефект, но не всеки може да си позволи тази рожба на техническия прогрес.

Затова да потърсим други начини за оцеляване, когато въздухът започва да трепти:

1. Купете си вентилатор. Цените на повечето от тях са съвсем достъпни, затова, ако можете да си позволите два, духащи в противоположни посоки, ще ви свършат по-добра работа. Още един съвет – поставете пред вентилатора нещо замразено, бутилка с вода, например. Въздухът, преминавайки покрай нея, ще се охлажда допълнително.

2. Отваряйте прозорците и вратите на балкона само през нощта. През деня всичко трябва да е затворено, за да не нахлува горещият въздух.

3. За да преживеете по-лесно летните жеги вкъщи, овлажнявайте въздуха. Това можете да направите по няколко начина:

- Напълнете ваната със студена вода, оставете вратите отворени.

- Поставете легени или други големи съдове със студена вода в стаите, сложете вътре лед от фризера. Така водата по-дълго ще съхрани охлаждащото и освежаващо действие.

- Поставете в стаите растения с големи листа, фикуси, палми и др. Те ще отделят влага в околната среда, а ако овлажните листата им, ефектът ще бъде още по-добър.

- Често освежавайте въздуха с пулверизатори, като пазите техниката, естествено.

4. Бяла хартия или фолио върху прозорците ще отразяват слънчевите лъчи. Можете да използвате и марля, която често да навлажнявате.

5. Взимайте по-често душ:

- Хладен, ако излизате навън. Целта е да съхраните прохладата по-дълго време.

- Топъл, ако няма да излизате.

- Горещ, ако си лягате. След такъв душ горещината вкъщи ще ви се стори по-поносима и вие ще заспите по-лесно.

6. При всяка възможност излизайте от града. Ориентирайте се към водоеми. Въобще покрай вода летните горещини не са така мъчителни.

7. Освежавайте се отвътре. Наблягайте на охладената вода не по-малко от 2-2,5 литра на ден. Избирайте води със соли, защото те ще компенсират загубата на сол от организма вследствие на потенето. Това не означава, че трябва да слагате във водата, която пиете, готварска кол. По-полезно и по-утоляващо жаждата е да използвате лимонов сок. Горещият зелен чай е идеално средство срещу горещините.

8. Яжте повече краставици, дини, ябълки, домати, цитрусови плодове. Те не само ви зареждат с витамини и минерали, но и са допълнителен източник на течности.

9. Намалете употребата на месо и мазнини. При тяхното храносмилане се отделя прекалено много енергия и ще се чувствате некомфортно.


Коментари