Публикация

Пловдивските джипита пестят талони за специалист

За първи път от години пловдивските лекари нямат надвишени лимити при издадените направления за прегледи. Това съобщи директорът на РЗОК в Пловдив - д-р Константин Маламов.


За първите шест месеца на годината дори не са били усвоени на 100% отпуснатите талони и те ще бъдат преразпределени за второто полугодие. Така лимитите на всички медици ще скочат с 20% спрямо началото на година и пациентите ще могат да имат гарантиран достъп до изследвания и прегледи, обясни д-р Маламов.

По думите му общопрактикуващите лекари от региона не са усвоили за около 200 000 лева талони, а специалистите са близо 20 000. От касата са уведомили вчера и Районната лекарска колегия в Пловдив.

"Пациенти не бива да се връщат, нито да се отказва направление, ако то е необходимо за
диагностиката и лечението”, категоричен е д-р Маламов. Той припомни, че тази година от НЗОК са били отпуснати за пловдивска област с 15 хиляди повече направления. Според много от лекарите обаче, точно наложените санкции от страна на Касата и съдебните решения за връщане на сумите за надвишените лимити със задна дата, са изиграли основна роля да бъдат спестени доста от талоните.

Коментари