Публикация

Чесънът – миризлив, но лековит

Преди време учените намериха обяснение за лечебните свойства на чесъна. Здравословният му ефект се дължи на вещество, наречено алиин. Именно той придава на зеленчука острия и специфичен мирис.


Сам по себе си алиинът няма особена полза за организма. Но при дъвчене той се превръща в алицин, който е природен антибиотик.

В Древния Египет чесънът бил задължителна част от храната на робите и то не, за да се придаде пикантен вкус на менюто им. Явно мъдрите египетски жреци са знаели за профилактичните му свойства. Робите, които получавали чесън, по-рядко боледували и живеели по-дълго, с което спестявали средства на собствениците си. Безспорно да купиш чесън е по-евтино, отколкото нови работници.

Всъщност египтяните съвсем не смятали чесъна за плебейска храна. Фараоните ги погребвали с глава чесън. Вярвало се, че този зеленчук може да им потрябва по пътя към задгробния свят.

Срещу простуди и зли духове

В Средните векове чесънът се ползвал също с голямо уважение. Рицари, трубадури, знатни дами и прости селяни непременно носили със себе си чесън, за да се предпазват от зли очи и други нечисти сили.

Съвременните изследователи мислят, че това поверие също е свързано със смътните догадки на хората за лечебните свойства на чесъна.

След столетие учените откриха на какво се дължат лечебните свойства на чесъна. Той може да се справи с възпаленията, да потисне размножаването на болестотворните бактерии, да повиши имунитета и да защити организма от вируси и инфекции. Но за да се постигне този ефект, чесънът трябва добре да се сдъвче.

-brr-

Алицинът може да понижи вредния холестерол в кръвта. Затова любителите на миризливия зеленчук по-рядко страдат от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Чесънът често се използва и като профилактика срещу хипертония, защото отнема напрежението в кръвоносните съдове и нормализира кръвното налягане. Но той не се препоръчва като средство, съпътстващо приема на лекарства срещу хипертония.

Благодарение на алицина чесънът стана любима храна и на културистите. Причината е, че това вещество помага за натрупване на мускулна маса. Не така ефективно както стероидите, но затова пък без вреда за организма. За да започнат бицепсите или трицепсите ви да увеличават обема си, необходимо е да хапвате всеки ден не по-малко от четири скилидки чесън без да се пренебрегват тренировките.

Освен това алицинът подобрява дейността на мозъка, нормализира работата на нервната система и повишава работоспособността. Алицинът съвсем не е единствената полезна съставка на чесъна. Той съдържа много витамин А (необходим за доброто зрение, кожата и лигавиците), витамин D (необходим на организма, за да усвоява калция и фосфора), витамини от групата В.

Италиански учени са установили, че диета, богата на чесън, лук и някои други родствени растения, съществено понижава риска от възникване на определени типове злокачествени образувания. Кулинарната обработка обаче на тези зеленчуци силно намалява защитното им действие. Както са установили експертите, за да се блокира напълно противораковата активност на чесъна, е достатъчно само 45 секунди да го варим или печем.

Въпреки това можем да съхраним полезните му свойства като преди топлинната обработка го нарежем и подържим на въздух не по-малко от 10 минути. Обяснението е, че ферментите, които напускат чесъна, влизат в реакция с въздуха, в резултат на което се получава вещество, укрепващо антираковия имунитет.

-brr-
 Любопитно за чесъна
 
- В Сан Франциско има ресторант, наречен Garlic (чесън), който продава всеки месец повече от тон от „ароматния” зеленчук. В десертното меню влиза сладолед с чесън, а в листата с вината - Chateau de Garlic. Девизът на ресторанта е: „Ние подправяме нашия чесън с храна”.

- Най-много чесън консумират в Югоизточна Азия.

- В чесновия сок се съдържат 20% захар. Това е един от най-сладките зеленчуци, но ние не го усещаме, заради лютивите вещества, които се съдържат в него.

- Редовната употреба на чесън понижава нивото на вредния холестерол с 10 %.

- В Торонто се смята за противозаконно да пътуваш в обществения транспорт, ако преди това си ял чесън.

Здравословни рецепти

- При безсилие се препоръчва преди хранене една супена лъжица счукан чесън, сварен с мед.

- Ако имате хрема, подишайте чеснова отвара. Счукайте няколко скилидки чесън, сложете ги в малка тенджерка, залейте с чаша вода и варете на слаб огън около 20 минути. В леко изстиналата отвара добавете една чаена лъжичка лимонов сок и разбъркайте. Дишайте парите, докато сместа не изстине.

- При простуда, кашлица и болки в гърлото в емайлирана тенджерка сипете чаша и една четвърт вода, когато заври, добавете чаена лъжичка едро нарязан чесън. Варете в продължение на пет минути на слаб огън, след което изключете котлона, захлупете и оставете сместа да престои 45 минути. Прецедете и пийте по половин чаша на ден.

- При високо кръвно се смесват 3 скилидки чесън с ядките на два ореха. Хапват се преди сутрешната закуска. През това време трябва да се следи кръвното.

-brr-

- При брадавици се счуква скилидка чесън и се смесва с малко чиста свинска мас или мед. С тази смес се прави компрес на брадавицата всеки ден до нейното изчезване. Ако използвате мед, намажете кожата около брадавицата с мазен крем.

Как да избегнем неприятната миризма

Главното достойнство и същевременно недостатък на чесъна е неговата миризма. За съжаление от нея не можем напълно да се избавим, но може да се опитаме да намалим ефекта.

Ето продуктите, за които се твърди, че намаляват ароматните последици от хапването на чесън:

- Лимон 
- Кориандър
- Кимион
- Босилек
- Червено вино
- Ябълки
- Зърна кафе

Ако заедно с чесъна включите в менюто си тези хранителни продукти, шансът да не прогоните хората около вас е доста по-голям.

Коментари