Публикация

300 дози с полиомиелитна ваксина допълнително получи РЗИ-Плевен

Здравно министерството е предоставило допълнително 300 дози от ваксината, която е срещу полиомиелит, на РЗИ-Плевен, информира д-р Бонеслав Бонев, от инспекцията.


С ваксината в региона са обхванати 715 деца в 30 населени места. Извънредната имунизационна кампания срещу полиомиелит  се проведе в плевенска област от 26 април до 31 май, но ще продължи и през юни.

Провеждането й се наложи заради  неблагоприятната епидемиолична обстановка по отношение на полиомиелита в света. През тази година регистрираните заболели са 458 в Таджикистан, а 29 от тези случаи са смъртни.

Опасността полиомиелитният вирус да обхване Европа е реална, а ако не се вземат мерки навреме, заболяването крие риск от инвалидизация за цял живот.

В кампанията са ангажирани както мобилни екипи от РЗИ, така и личните лекари за поставяне на ваксини. В селата, където преобладава рисково население, имунизациите на децата без лични лекари са извършвани безплатно.  

Ваксинираните досега деца са на възраст от 13-месечна до 7-години, за които няма данни за проведени имунизации срещу полиомиелит или имат непълна имунизационна схема за възрастта.










Коментари