Публикация

Коса в хляба? Стряскащо, но възможно

Ако прочетете етикета на хляба, обикновено ще откриете съставка, наречена L-цистеин. Това е аминокиселина, която се добавя към много печива с цел ускоряване на производствената обработка.


Тя обикновено не се прибавя директно към брашното, предназначено за домашна употреба, но присъства в заводския хляб, тестото за пица и някои сладкиши.

Докато част от L-цистеина се синтезира в лаборатории, повечето от него се извлича от евтин и изобилен естествен източник на протеини - човешкият косъм.

Косата се разтваря в киселина и L-цистеина се изолира чрез химически процес, след това се опакова и се доставя на големите производители на хлебни изделия.

Други източници на L-цистеин са птичи пера, кравешки рога и остатъчни петролни продукти.

Повечето от косата, използвана за направата на L-цистеин, се събира от фризьорски салони и бръснарници в Китай.

Въпреки че мисълта за ядене на разтворена коса може да накара някои хора да им се догади, повечето западни потребители в крайна сметка нямат възражения. Обаче за евреите и мюсюлманите полученият L-цистеин от коса създава значителни проблеми.

Коментари