Публикация

48 спешни пункта до опасни точки по пътищата в страната

48 са филиалите на спешна помощ в страната, които са разположени до опасни точки по пътищата и магистралите, съобщиха от здравното министерство.


За да се гарантира максимално добре оказването на медицинска помощ при катастрофи, МЗ ще укрепи екипите на тези места. Освен това всеки един от филиалите ще трябва да разработи алгоритъм на действие при тежки инциденти, както и да очертае най-краткия маршрут за достигане до мястото на произшествието. Новите мерки ще влязат в сила от началото на следващия месец.

Във връзка с предстоящия летен сезон през следващите 3 месеца ще се увеличат екипите и в три области на страната - Бургас, Варна и Добрич. В момента медицинското обслужване в област Бургас се осъществява от 19 мобилни екипа, в област Варна – от 21, а в област Добрич – от 10.

Всички те са окомплектовани със санитарни автомобили и са напълно оборудвани с медицинска апаратура. Във всички филиали има стационарни екипи, осъществяващи медицинска помощ на място – те са общо 24.

Средната натовареност на мобилен екип не надвишава 2,5 до 3 повиквания на дванадесетчасово дежурство. Заради туристите обаче броят на спешните повиквания през летните месеци нараства с около 15-20%.

По-значително е увеличението на амбулаторните случаи на място във филиалите на населените места, където увеличението е до 50%. Затова Министерство на здравеопазването ще увеличи броя на лекарите в трите центъра с по шестима специалисти.

В тази връзка МЗ обръща внимание, че по Черноморието има достатъчно екипи на спешна помощ, които предоставят безплатни услуги. 

Коментари