Публикация

Йога срещу стрес и болка

Ачаря Харилал e йога терапевт от Южна Индия, преподавател в университета по аюрведа в гр. Кочин и в медицински аюрведичен колеж „Нангели”.


От 2001 г. води курсове и семинари в Германия, а от миналата година и в България. Уменията си по йога получава още от дете в семейството, а по-късно от учител в индийски ашрам.

Ачаря Харилал живее и преподава в собствен ашрам в Южна Индия, разположен до малко село на брега на морето. Води курсове по йога терапия за учители от западния свят, семинари по йога веданта и индийска психология, занимава се с благотворителност, като обучава индийците безплатно и осигурява стипендии за надарени деца. Според него човек е напълно здрав, когато всичките му органи са здрави, има добро настроение и контакт с другите хора и трите му доши са в равновесие.

За съжаление в съвременните условия на стрес и липса на връзка с природата ние сме в дисбаланс. Дълбоко потисканите емоции и негативни изживявания често са причина за конкретни болки или заболявания, дължащи се на неправилно разпределение на енергията.
Йога терапията, която индиецът Ачаря Харилал преподава, ни помага да се обърнем към себе си и да открием невидимата връзка между физическите проблеми и истинската причина, която ги е породила. Ролята му на терапевт се състои в това да състави комплекс от точните йога упражнения, които да повлияят конкретната болка или заболяване.

„Нормалната йога е за хора, които са здрави, а йога терапията е за болния човек. Техниките от древните книги в случая не помагат. Човек, който е под стрес или болен, се нуждае от по-различен комплекс упражнения. Повечето учители преподават познание в един стил йога – традиционен или пък модерен. Тук обаче говорим за индивидуална йога, която да подпомага мисленето или решаването на проблемите на конкретния човек”, казва Харилал.
Йога терапията е предназначена за психосоматични проблеми, с които според индийския учител съвременната медицината не се справя много добре.

-brr-

„Проблем е, че модерният лекар не знае много за това как мислите са свързани с тялото на пациента му. В йога психологията като цяло има много подробно знание как функционира умът ни и каква връзка съществува между него и тялото. Ако не успеем да се справим със стреса, едно обикновено лечение няма да ни помогне много. А йога терапията е силна точно там - това доказват и добрите резултати при пациентите.

Прилагаме ги дори при случаи на рак или множествена склероза. Не можем да бъдем 100% сигурни, че ще успеем, но е много важно пациентът да приложи тази терапия убедено, да влезе в битката сам. Това означава, че трябва да работи върху ума си, върху това накъде са насочени мислите му. Можем само да му дадем подкрепа – както със средствата на модерната психология, така и чрез йога терапията, но основно излекуването му зависи изцяло от самия него”, разказва индиецът.

Йога терапията успешно повлиява състояния на мигрена, астма, артрит, високо кръвно налягане, болки в гърба.

„Тези хора, които имат нужната подготовка да практикуват йога терапията всеки ден, постигат наистина добри резултати. Много важно е как се отнасят към болестта си – да знаят, че трябва да се преборят с нея, а не вместо тях това да свърши някое хапче”, казва Харилал.
Ако страдаме от мигрена и се опитаме да я излекуваме само на физическо ниво, тя след време ще се появи отново. Истинската причина за едно заболяване според йога се корени в ума, затова е важно да се правят физически упражнения, които да отпуснат ума и да балансират емоционалното състояние, тогава болката или заболяването може да изчезнат напълно.

Храненето също е от значение. Когато подкрепим тялото с правилната за нас храна, му даваме позитивна енергия. Според йога терапевтът жаждата ни за все повече материални блага е в основата на повечето ни проблеми, а презадоволяването е причина за влошеното ни здраве. Конкуренцията, алчността и липсата на състрадание ни носят основно беди.
„Живейте скромно и употребявайте само това, от което наистина имате нужда, това ще ви помогне до голяма степен да бъдете здрави”, съветва Ачаря Харилал нашите читатели.



Коментари