Публикация

Слънцето може да гали, но и да наранява

Засягането на човешкия организъм от процеса на прегряване на тялото се нарича топлинна болест. Тя може да има различни прояви в зависимост от тежестта на засягането - мускулни крампи (спазми), оток на тъканите, топлинно изтощение или топлинен удар.


Най-тежка проява на слънчевото топлинно предозиране представлява топлинният удар. При него сериозно се нарушават функциите на различни органи и може да завърши фатално.

Състоянието протича с висока температура (над 40 градуса) и различни по степен засягания на нервната, както и на останалите системи. Процесът на потене, чрез който организмът се охлажда, намалява драстично и температурата се покачва много бързо над нормалните стойности.

При топлинен удар от слънчево прегряване се изисква незабавна медицинска помощ.

Най-честото увреждане на човешкия организъм от прякото въздействие на слънчевата светлина, което се наблюдава в ежедневната практика, е различното по степен слънчево изгаряне. По силата и дълбочината на уврежданията то се разделя на три степени. При първата се получава силно зачервяване на кожата. Тя става много чувствителна и болезнена при натиск.

Втората степен на изгаряне се характеризира с образуване на мехури по засегнатата повърхност. В третата могат да се наблюдават различни по цвят промени на засегнатите участъци (от бледи - до червено-черни), поради натрупване на голямо количество хемоглобин в подкожните области.

Друга проява на слънчевото изгаряне, която налага неотложна помощ, е обезводняването на тялото. Колкото по-голяма е загубата на течности от организма, толкова по-жизненоважно е спешното възстановяване на тези загуби.

Самото обезводняване на тялото в интензивна форма довежда неизбежно до появата на шоково състояние със значително понижаване стойностите на кръвното налягане, спазъм на съдовете, тежко нарушение в кръвоснабдяването на такива жизнено важни органи като мозъка, сърцето, бъбреците и белите дробове, което разстройва сериозно, а често и фатално, дейността им.

Необходимо е при директно излагане на слънце за по-продължителен период човек да носи със себе си винаги известно количество течности, като за тази цел най-подходяща е водата.

 

Коментари