Публикация

Бръчките издават и състоянието на костите

Бръчките по лицето на жената позволяват да се правят изводи за здравината на костите й, съобщиха американски специалисти от Йейл.


Учените ендокринолози провели изследване, в което взели участие 114 жени на възраст от 40 до 50 години. При всички тях менопаузата е настъпила през последните три години. Освен това те никога не са приемали хормонални препарати и не са правили сериозни козметични или естетични процедури на кожата на лицето си.

При всички участнички в експеримента било измерено количеството и дълбочината на бръчките, както и плътността на кожата на челото и бузите. Едновременно с това плътността на костите била измерена чрез рентгенови снимки. Оказало се, че при жените с повече бръчки костите са по-малко плътни, отколкото при другите участнички в изследването, чиито лица били по-гладки.

Връзката между бръчките и плътността на костите била очевидна при всички кости – бедрените, на петата и в поясната област на гръбначния стълб. Тази връзка не зависела от възрастта, количеството мазнини в организма на жените или от други фактори, оказващи влияние върху състоянието на костната система. Било установено още, че колкото кожата на бузите и челото е по-плътна, толкова по-здрави са костите.

Експертите обясняват резултатите от изследването с факта, че с годините нивото на колаген намалява, което предизвиква възрастовите промени в кожата, при което обаче се влошава състоянието и на костите.

Коментари