Публикация

Кампания за превенция на рака на дебелото черво

На 21-ви юни (вторник) ще бъде открита специална инсталация на дебело черво до езерото Ариана в София.


Това ще даде старт на Националната информационна кампания за профилактика на рак на дебелото черво „Виж нещата отвътре”.

Внушителната инсталация с диаметър 3.5 м и дължина 10 м ще е достъпна в периода 20 – 27 юни за всички, които искат буквално да видят нещата отвътре и да научат повече за симптомите, начина на протичане и лечение на болестта.

В рамките на програмата ще се проведат безплатни профилактични прегледи – Дни на отворените врати в различни здравни заведения в столицата.

Кампанията „Виж нещата отвътре” се организира от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ), Българското онкологично дружество, Българското хирургическо дружество и Рош България, с партньорството на Столична голяма община.

Целта й е да провокира към активна профилактика и ранно диагностициране на третата по честота туморна локализация, наредила се на второ място като причина за смърт сред всички злокачествени заболявания.

Всяка година в България се регистрират над 4 600 случая на рак на дебелото черво, което се равнява на 13,4% от всички тумори.

Коментари