Публикация

Лененото масло – за всичко и за всеки

Малко са продуктите, които са полезни абсолютно за всички и лененото масло е едно от тях. Сред събратята си то заема безспорно лидерското място.


Лененото масло помага за понижаване на холестерола, участва в регулирането на теглото, благоприятно въздейства на кожата, храни мозъка, подобрява еластичността на кръвоносните съдове, регулира работата на стомашно-чревния тракт, благотворно влияе на нервната система на човека и т.н.

Това съвсем не е пълният списък с позитивните ефекти от лененото масло, които се дължат на съдържащите се в него полиненаситени мастни киселини омега 3 и омега 6.

Те са незаменими за клетките вещества, но не могат да бъдат синтезирани от организма и постъпват чрез храната. Омега 6 може да се открие в много продукти, но не и омега 3. Именно един от малкото източници е лененото масло.

То е уникален продукт. Някои медици дори са на мнение, че може да се използва като лекарствено средство. Освен гореизброените здравословни ефекти, лененото масло нормализира кръвното налягане, възпрепятства възпалителните процеси, ускорява оздравяването.

Изследвания на учени установиха, че от сърдечно-съдови болести страдат предимно хора с изразен недостиг на омега 3 в организма.

Лененото масло може да се приема както от млади хора като профилактика, така и от възрастни. Препоръчва се на хора, прекарали операции, но е полезно и за желаещи да укрепят имунитета си.

Помага при физическо и нервно претоварване. Лененото масло се препоръчва даже на деца и бременни жени.

Полезните вещества и витамини се съхраняват в лененото масло, благодарение на това, че се произвежда без въздействието на високи температури. Затова и когато го употребяваме, не бива да го загряваме. Просто можем да го добавим в салатата, да го смесим с мед или кисело мляко.

Коментари