Публикация

Плевен ще е домакин на кръгла маса по проблемите на онкоболните

В Плевен ще се проведе кръгла маса по проблемите на хората с онкологични заболявания, която се организира от сдружение „Галатея”.


Кръглата маса ще се проведе в петък (24-ти юни) от 14,30ч. в заседателната зала на община Плевен. Сред темите, които ще се представят на пациенти с онкологични заболявания и техните близки, е „Медико-социалните проблеми на пациенти със злокачествени тумори в напреднал стадий”, като лектор ще бъде плевенският онко-гинеколог доц. д-р Славчо Томов.

Друга тема, която ще бъде изнесена по време на инициативата, е „Има ли място интегративната медицина в клиничната онкология”, като неин лектор щe е доц. д-р Жанет Грудева, началник на Клиника по Онкология и Хематология на УМБАЛ „Св.Георги” в Пловдив.

„Интегративната медицина е съпътстващ процес при лечението на онкозаболяването. Тя се изразява с посещение на групи за взаимопомощ, срещи с психолог, обучение за изграждане на правилен хранителен режим на болните, трудотерапия и други. Чрез тези помощни процеси пациентите преодоляват депресията, в която много често изпадат след като разберат, че са болни или след оперативна намеса”, поясни плевенският онколог проф. д-р Ташко Делийски, който сътрудничи на сдружението.

Лекциите, представени на кръглата маса в Плевен, ще бъдат събрани и издадени в сборник, а след това ще бъде издаден и  наръчник, който ще дава насоки какво трябва да правят хората с онкологични заболявания, за да се справят с болестта.

Коментари