Публикация

7 популярни неща, които се свързват с рака

Световната здравна организация съобщи, че от над 80 000 химикала, които се употребяват във всекидневните продукти/предмети, само няколкостотин са били изследвани за безопасно


Оказва се, че освен известните фактори, които увеличават риска от рак - като пушенето, затлъстяването, излагането на силно слънце,  някои обикновени продукти са карциногени.

Ето 7 от тях:

- Кафе: Влиянието на кафето върху здравето поражда много спорове, тъй като то повишава риска от някои видове рак и го намалява за други. През 1991 г. американски учени съобщиха, че консумацията на кафе е свързана с риск от рак на пикочния мехур, а по-късно бе установено, че мъжете, които пият по 6 или повече кафета дневно, намаляват риска да заболеят от рак на простатата с 60%. Според проучване през 2010 г. редовното пиене на повече от 2 кафета увеличава опасността от рак на белите дробове.

- Огнеупорни бебешки стоки: Учените смятат, че химикалът Tris, който предпазва от възпламеняване, е карциноген. Той се добавя към полиуретановите бебешки стоки, като възглавници, столчета за кола и за хранене, колички. При опити с животни е установено, че този химикал увеличава риска не само от рак, но и от увреждания при развитието, анемия, заболяване на черния дроб и репродуктивни проблеми.

- Талк: Талкът поддържа кожата суха и предпазва от обриви, но според учените употребата му върху женските гениталии може да причини рак на яйчниците. Частиците от санитарните кърпички, диафрагмите, презервативите и талкът може да проникнат чрез вагината и матката до яйчниците. Анализът на 16 изследвания показва 30% увеличение на случаите на рак на яйчниците сред жените, коите използват талк.

- Aлкохол:
Според германски учени, почти 10% от раковите заболявания при мъжете и 35 при жените се развива от прекалена употреба на алкохол. Tе са пресметнали, че пред 2008 година в 8 европейски страни е щяло да има 54,500 по-малко случая на ракови заболявания, ако жените са консумирали не повече от едно питие на ден, а мъжете не повече от две. С прекаляването на алкохола се свързват рака на горния храносмилателен тракт, на дебелото черво, черния дроб и рака на гърдата.

- Хормонално заместваща терапия: Прилага се за облекчаване на симптомите на менопаузата и се приема във вид на хапчета, лепенки или вагинален пръстен. Терапията може да включва само естроген или комбинация от естроген и прогестерон. Според изследвания на организацията „Инициатива за женското здраве”  всяка година всекидневното приемане на хормони  увеличава риска от развитие на рак на гърдата с по 5- 6% . Терапията, при която се приема само естроген, увеличава петорно риска от рак на матката. Лекарите съветват жените, които се подлагат на хормонална терапия, да я прилагат възможно най-кратко.
 
- Солена риба. Консумацията на солена риба повишава риска от рак на носа, стомаха и дебелото черво. Изследванията свързват  прекалено солената храна и с рака на яйчниците и на простатата.

Внимавайте и с хайвера: Изследване на 77,500 японци през 2010 г. е установило, че сред хората, които ядат най-много солена риба, има най-голям брой заболявания от рак.

- Солариум:
Понятието „здравословен тен” не съществува. Някои солариуми подлагат хората на 10-15 пъти по-силна ултравиолетова радиация от обедното слънце. През 2010 г. бе открито, че младите хора, които са посетили някога солариум, са с 1.41 пъти по-застрашени от меланома - най-смъртоносният вид кожен рак, а тези, които са трупали тен в солариума, 10 или повече пъти удвояват този риск. През последните 30 години заболяванията от меланома сред младите жени са се утроили главно заради посещенията в солариум.
 

Коментари