Публикация

Инсталация провокира профилактика на рака на дебелото черво

С откриването на специална инсталация на дебело черво до езерото Ариана стартира Национална информационна кампания за профилактика на рака на дебелото черво „Виж нещата отвътре”.


Тя има за цел да провокира към активна профилактика и ранно диагностициране на третата по честота туморна локализация, наредила се на второ място като причина за смърт сред всички злокачествени заболявания.

Внушителният макет с диаметър 3.5 м и дължина 10 м ще е достъпен в периода 20 – 27 юни, включително, за всички, които искат буквално да видят нещата отвътре и да научат повече за симптомите, начина на протичане и лечение на болестта.

В рамките на програмата ще се проведат безплатни профилактични прегледи – Дни на отворените врати в няколко здравни заведения в столицата:

- 24 юни от 8:00 до 12:00 ч. – 2-ро ДКЦ, кабинет 207, доц. Кюркчиев
- 24 юни от 10:00 до 18:00 ч. – 25-то ДКЦ, д-р Николай Войнов, д-р Лиляна Йорданова
- 24 юни от 14:00 до 19:00 ч. – 8 ДКЦ кабинет 235, д-р Николай Вълчков


Кампанията „Виж нещата отвътре” се организира от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ), Българското хирургическо дружество, Българското онкологично дружество и Рош България, с партньорството на Столична голяма община. Специални гости на откриването бяха д-р Мария Кирилова, Главен експерт Дирекция „Здравеопазване” и Тодорка Димитрова, пациентка, преборила диагнозата рак на дебелото черво.    

Евгения Адърска, Председател на АПОЗ, за кампанията: „Липсата на активност означава, че приемаме равнодушно 4600-те нови случая годишно, както и факта, че около 1500 от тях се откриват в стадий, който не позволява ефективна медицинска намеса...  Ние питаме: „Защо да зависим от ред причини, които вземат от дните ни живот?’ За да е по-силна провокацията, ще се опитаме да покажем как изглеждат нещата отвътре. Нека всеки прецени за себе си, за децата си, дали може да продължи да нехае.”

-brr-

Какво съветват специалистите:
- Спазване на разумен хигиенно-диетичен режим, тъй като има директна връзка между честотата на рака на дебелото черво и консумацията на месо, животински мазнини и алкохол. Намалената консумация на храни с високо съдържание на фибри и наднорменото тегло са негативни фактори.

- Навременно посещение при специалист при първи нехарактерни симптоми като лесна умора, анемия, загуба на тегло, отпадналост, неразположение в корема, бучка в корема и кървене. Това е особено валидно за хора над 60 години, тъй като 83% от случаите са след тази възраст.  
- Открит рано, диагностициран точно и лекуван правилно, ракът е лечим.

Въпреки страшната статистика, ракът на дебелото черво е една от локализациите, които се поддават успешно на лечение, и съвременната медицина потвърди категорично възможността да се преодолее заболяването.

В този процес е много важно и надмогването на митовете и стигмата, които тегнат над диагнозата. Ето защо има смисъл да се привлича вниманието на обществото към темата за профилактика.

Коментари