Публикация

Прекалената хигиена вреди

С д-р Николай Николов, акушер-гинеколог, разговаря Галина Спасова


Д-р Николов, обяснете защо влагалищната флора е важен индикатор за женското здраве.
В процеса на еволюцията макро- и микроорганизмите непрекъснато са се приспособявали едни към други - понякога чрез война, понякога чрез симбиоза. Влагалищната флора е съвкупност от много микроорганизми - според някои изследователи над 100 вида. Лактобацилите са едни от микроорганизмите, които са се приспособили за симбиоза в женското влагалище. Те се залепват за влагалищната стена и ако тя има достатъчно хранителни вещества, се размножават.

Каква е ролята им?
Огромна, тъй като те всъщност са втората защита на жената, първата е чисто механична. Те са една от бариерите пред лошите бактерии, тъй като лактобацилите са се приспособили да воюват с много други бактерии, отделяйки вещества, чрез които потискат развитието на болестотворни микроорганизми. Техният метаболитен продукт, млечната киселина, осигурява на лактобацилите благоденствие във влагалището, а много от другите микроби не могат да издържат на тази киселинност.

От какво са застрашени лактобацилите?
Всяка жена има уникална влагалищна екосистема, няма две еднакви. Лактобацилите страдат, както страда и целият организъм, даже може да изчезнат. Понякога воюват със свои събратя и губят битката. Например техните братовчеди, целият род на анаеробите, могат да ги изместят от стената на влагалището и да променят Рh на средата там.

Като специалисти насочвате и към грешки в интимната хигиена...
Много често при мен идват чистофайници, които се къпят по два или повече пъти на ден и си правят влагалищна промивка всяка вечер. Те съсипват микрофлората, която после трябва да се възстановява. Грешката понякога е в свръххигиената, защото невинаги влагалищните екосистеми могат да издържат дълго време да се възстановяват с такава скорост.
Аз препоръчвам жената да е по-близо до природата. Ако ще прави промивки, те да са с млечна киселина или да си слага Лактажин.

Какво се предприема при вече нарушена микрофлора?
Правим индивидуален план за нейното възстановяване, защото причините са различни. Например антибиотиците променят влагалищната екосистема.

Този техен ефект е пренебрегван, обикновено се тревожим само за чревната микрофлора.
Лошото е, че и лекарите често не се сещат. За съжаление почти всяка седмица лекувам пациентки с нарушена влагалищна екосистема поради прием на антибиотици срещу различни болести. Но възстановяването на лактобацилите и изобщо на нормална микрофлора понякога е по-голямо изкуство, отколкото  да убиеш лошите бактерии. Имаме най-различни варианти на възстановяване. Препаратът Лактажин е един от тях. Но за да не се осуети добрият му ефект, жената първо трябва да се излекува. Т.е. - един път трябва да победим врага, втори път да разорем бойното поле и чак след това да садим новите лактобацили. Защото наистина понякога единственият начин да се получат трайни резултати е именно чрез даването на лактобацили, пробиотичен препарат.

А може ли да се прилага превантивно, за да се съхранят полезните бактерии?
Има жени, „джунгли” им казвам, с изключителни природни възможности да се самовъзстановяват. Има обаче жени „пустини”, при които влагалищната флора се възстановява трудно. И има такива, които трябва периодично да си правят профилактика. Без да има оплаквания, един-два пъти в седмицата да се слага Лактажин или друг пробиотик. Може да се дава като временна профилактика в даден етап на бременността, също и по време на кърмене.

При гъбички как се прилагат пробиотици?
Там нещата са двойствени. От една страна, гъбите и лактобацилите могат да съжителстват, защото издържат на висока киселинност. Давам лактобацили, когато знам, че съм унищожил гъбите и бързам да възстановя лактобацилите. Ако не дадем пробиотици, гъбите са по-издръжливи и могат да изместят лактобацилите.

Коментари