Публикация

Списък с продукти, които трябва да присъстват в чинията

Темповете на съвременния живот трудно позволяват да следим стриктно менюто си, а още по-малко да го балансираме според изискванията на здравословното хранене. Но да сложим на трапезата си доказано полезни продукти, не е толкова сложно.


Затова учени от Великобритания публикуваха списък с продукти, които непременно трябва да присъстват в чинията ни.  

1. Домати. Според съставения от специалистите рейтинг първото място принадлежи на доматите. В тях се съдържа огромно количество антиоксиданти, ликопен и витамин С, които помагат на сърдечно-съдовата система и са много добра профилактика срещу някои форми на рак. В доматите освен това има много целулоза и калий. Сокът от този зеленчук понижава кръвното налягане, полезен е при хипертония и глаукома. Ликопенът най-добре се усвоява от организма, когато е в комбинация с растителни мазнини. Доматите са много полезни и след термична обработка – при задушаване или печене лечебните им свойства се увеличават.

2. Овесена каша. Тя съдържа натурални антиоксиданти – вещества, повишаващи съпротивителните сили на организма към различни инфекции и негативни въздействия на околната среда. Овесът е източник на незаменимата аминокиселина метионин, както и на магнезий и желязо. В овесената каша има много протеини и целулоза, които подобряват всички обменни процеси, помагат на растежа и развитието на мускулната тъкан. Високо е съдържанието и на фосфор и калций, необходими за костната система. Овесената каша оказва противовъзпалително действие на стомашната лигавица, почиства стомашно-чревния тракт от отровите, предотвратявайки по този начин развитието на гастрит и язва. Овесената каша е богата на витамините от групата В, които са полезни за кожата и предпазват от дерматити. Ако всекидневно употребявате около 30 г овесена каша, може да понижите кръвното си налягане с 5-10 единици.

3. Киви. Съдържа витамините А, С и Е. В семената на този плод има мастни киселини омега-3, които са изключително полезни за поддържане на еластичността на ставите. Кивито действа особено благоприятно на хора с артрит и артроза. Един плод на ден покрива денонощната нужда на организма от витамин С, който укрепва имунната система, кръвоносните съдове, повишава съпротивителните сили на организма срещу всякакви инфекции, помага му да се бори със стреса. Освен това кивито съдържа много магнезий, минерални соли (калий) и целулоза, които извеждат холестерина от организма и нормализират храносмилането.

4. Тъмно грозде. Общоукрепващо и тонизиращо средство. В гроздето се съдържат плодова захар, целулоза, органични киселини, аскорбинова киселина, витамин В, пектин, микроелементи, ферменти. Плодът оказва положително стимулиращо действие върху костния мозък и е добър източник на калий. В някои сортове тъмно грозде има много биофлаваноиди, които забавят процесите на окисление в организма, помагат на кръвоносните съдове и не допускат образуването на тромби. Тези вещества оказват съпротивление и при образуването на злокачествени клетки.

-brr-

5. Портокали. Съдържат витамините А, В1, В2, РР, микроелементите магнезий, фосфор, натрий, калий, калций и желязо. В 150 г портокали има 80 мг аскорбинова киселина, която покрива денонощната потребност на организма от витамин С. Портокалите са уникален плод, защото е полезен за целия организмът и най-вече за храносмилателната, ендокринната, сърдечно-съдовата и нервна системи. Пресният портокалов сок активизира дейността на всички функции на организма, подобрява обмяната на веществата, оказва тонизиращ ефект, препоръчва се при авитаминоза, умора или безсилие. За да изберете хубав портокал, просто го подръжте в ръка. Колкото е по-тежък, толкова е по-сочен и вкусен.

6. Броколи. Съдържа много антиоксиданти. Зеленчукът е диетичен продукт при нарушена обмяна на веществата, съдържа витамините А, С, Е, В1, В2, РР и минерални вещества (калий, калций, желязо, натрий, фосфор, магнезий, мед, йод, хром, бор), метионин, тиамин, фолиева киселина, холин, рибофлавин.

7. Авокадо. Съдържа особени мастни киселини, които помагат за обнавяване на кръвоносните съдове. Плодът е пълен с ферменти, които регулират нивото на захар в кръвта. Съдържащите се в авокадото мазнини много лесно се храносмилат, заради съдържащите се в тях ненаситени мастни киселини. При това авокадото е най-калоричният плод. Независимо от това, той трябва да присъства редовно в менюто ни, защото предпазва от инфаркт, помага по-добре да се справим със стресовите ситуации и подмладява кожата.

8. Кресон. Зеленчукът е богат на йод, желязо, витамините А и С. В младите растения се съдържат протеин, рибофлавин, тиамин, минерални соли (калий, калций, желязо, фосфати, въглехидрати. Лечебните свойства на този продукт са били познати още на древните римляни, гърци и египтяни. Кресонът повишава апетита, подобрява храносмилането, оказва пикочогонен ефект. Зеленчукът е добър и като слабително средство, използва се за профилактика и лечение на авитаминоза, малокръвие, болести на черния дроб, далака, белите дробове и ставите, помага за снижаване на кръвното налягане, подобрява съня и обмяната на веществата.

9. Чесън. Понижава кръвното налягане при хипертония и отдавна е известен със своите антибактериални свойства. Испанците наричат чесъна най-добрия афродизиак. Зеленчукът се споменава и в Аюрведа – наука, древна колкото и самата индийска цивилизация. Спектърът на заболяванията, при които помага чесънът, се простира от обикновената хрема до атеросклерозата.

10. Зехтин. Незаменима подправка за салати и други блюда. Зехтинът е богат на антиоксиданти и витамини. Той помага за снижаване на „лошия” холестерол в кръвта и поддържане количеството на „добрия”. Зехтинът съдържа много съединения, които са изключително полезни за организма. Не на последно място е фактът, че той е богат на витамините Е, А, D, както и на полифеноли. Естествено, трябва да четем внимателно етикетите, защото полезните свойства са присъщи само на истинския зехтин.

Коментари