Публикация

Всеки трети гимназист е пробвал наркотик

Всеки трети варненски гимназист е пробвал поне веднъж наркотик като най-често става въпрос за марихуана. Това са данни от изследване на община Варна през т. г., цитирани от д-р Борислав Станчев, началник отдел „Превенции“.


Изследването е обхванало почти половината от учениците в 9 и 10 клас. Въпреки, че данните са тревожни, те не са по-различни от тези в изследването от 2003 г.

Проучването констатира висока готовност за експериментиране или инцидентна употреба на дрога с цел забавление. Тинейджърите най-често посягат към марихуана, тъй като е лесно достъпна. На второ място са стимулантите, които за учениците са еквивалент на висок социален статус.

За да се изперчат пред съучениците си някои тинейджъри смъркат линии от капака на S-класата си на абитуриентската, заблуждавайки, че става въпрос за кока, а всъщност е амфетамин. Но и при стимулантите става дума за спорадична употреба.  
Добрата новина от проучването е, че интереса към хероина е нулев. Точно заради това превантивните програми и усилия спешно се пренасочват в посока на модерните дроги.

Инцидентното друсане с цел забавление има и добра страна. Болшинството от тинейджърите не са готови да смесват дрогата с алкохол, нито пък са склонни към редовна употреба.

Причините са страх за собственото здраве; притеснение, че по този начин ще загубят контрол над събитията и не на последно място - нежелание да разочароват близките и семейството си.  


Коментари