Публикация

Заедно - по-силни срещу диабета

В България пациентите с диабет от втори тип са около 500 хиляди души. Голяма част от тях са на лечение с перорални медикаменти, но до този момент не са получавали адекватно обучение как да контролират заболяването и здравословното си състояние.


По този повод здравният портал www.zdravenchas.org, съвместно със специалисти ендокринолози от 17 града, стартира кампания „Заедно сме по-силни”. Това е първата програма, насочена към пациенти с диабет тип две на перорална терапия.

Фокусът на кампанията е насочен точно към тези пациенти, защото те често остават в периферията и не са достатъчно добре информирани как най-добре да се справят със своето заболяване и да могат да го контролират, за разлика от пациентите на инсулинова терапия.

Програмата започна на 21 юни и ще продължи до последния ден на тази година.
По време на кампанията ще бъдат организирани безплатни индивидуални обучителни беседи за пациентите с диабет. Специалисти ендокринолози ще обясняват на болните как най-ефективно да контролират своето заболяване.

Всеки, включил се в програмата, ще получи по две безплатни беседи, но след предварително записване на телефон 0884 33 73 19 всеки делничен ден между 10 и 17 часа.

Провеждането на беседите ще стартира в градовете София, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Карлово, Ловеч, Пазарджик, Петрич, Плевен, Пловдив, Силистра, Смолян, Стара Загора и Бургас.

Захарният диабет се характеризира с повишено ниво на кръвната захар вследствие на намалена секреция на инсулин от задстомашната жлеза или поради намалена чувствителност на тъканите към него.

Захарният диабет се счита за едно от най-сериозните социално-значими заболявания. Понастоящем около 160 млн. души в света страдат от диабет, като тенденцията за неговото разпространение нараства стремително.

В България болните са около 500 хиляди, като 10-20% от хората на възраст над 65 години са засегнати. Повишеното ниво на кръвната захар е причина за редица усложнения, които се отразяват на продължителността и качеството на живот.

Причината за диабет тип две е т.нар. инсулинова резистентност – нечувствителност на тъканите към инсулина. Терминът „инсулинова резистентност“ означава, че биологичният ефект на инсулина е намален.

Инсулинът от задстомашната жлеза въздейства на специфични рецептори, разположени върху повърхността на клетките. Това повлиява върху различни метаболитни процеси, участващи в обмяната на глюкозата, мастните киселини и аминокиселините в клетката.

При инсулиновата резистентност се нарушава транспортът на глюкоза към вътрешността на клетката, което води до допълнителна свръхпродукция на глюкоза и инсулин.

При диабет тип 2 освен инсулинова резистентност се развива и прогресивно отпадане и намаляване на клетките, произвеждащи инсулин. Крайният резултат е повишено ниво на глюкозата в кръвта.

За възникването на инсулинова резистентност и диабет тип две са отговорни както генетични фактори, така и редица допълнителни фактори, като затлъстяване, начин на хранене, намалена двигателна активност и други.



Коментари