Публикация

Сезонът на сладоледа

Някои го купуват като награда за добре свършена работа. Други го похапват всекидневно в горещите летни дни. По филмите пък посягат към него само, когато са тъжни… Не, не грешите - става дума за Негово величество Сладоледа.


Твърди се, че от хиляди години сладкото изкушение запленява небцето на хората.

Според една от легендите първият сладолед се е появил не в антична Гърция или в Рим, а в древен Китай преди около 5000 години. Тамошните императори били първите „избрани", за които е известно, че са яли сладолед. Те смесвали сняг и лед, донасяни от планините, и прибавяли в сместа портокали, лимони и зрънца от нар, а също така вино и мед. С този вкусен леден десерт владетелите се освежавали, докато си почиват.

Според друга история рецепти за плодов сладолед били внесени в Европа през XIII век от известния пътешественик Марко Поло. Те му били подарени от един монголски хан, а студеният сладкиш много наподобявал шербет. Той веднага се наредил сред най-изисканите и предпочитани десерти на италианските аристократи.

Рецептите за леденото изкушение били дълго време пазени в тайна, а придворните готвачи давали обет за мълчание за всичко, свързано с приготвянето му.

Интересно е, че градът, в който за първи път започнали да произвеждат и продават сладолед, бил романтичният Париж. Това се случило през 1676 година, когато 250 парижки сладкари се обединили и създали корпорация за производство на сладолед, но официалната рецепта за приготвяне на неустоимото лакомство все още се считала за държавна тайна.

100 години по-късно във Виена била издадена готварска книга, която съдържала различни рецепти за сладолед. Един екземпляр от книгата се пази и до днес. В него могат да се намерят много интересни рецепти: сладолед с каймак отгоре, а вътре с добавена канела, друг пък имал вкус на ванилия и бил залят с капки вишнев ликьор; сладолед с лимон, горчив портокал, ягоди и малини и т.н.

Така или иначе за произхода и разпространението на любимото на много хора лакомство може да се говори много. Написани или просто пренасяни от уста на уста, историите са многообразни и често си противоречат затова е доста трудно да определим коя е истина и коя - лъжа.

В едно сме убедени обаче - на клечка или във фунийка, домашно приготвено или купено, поднесено като торта или заедно с палачинка, сладкото предизвикателство за всички сетива е обожавано от милиарди хора по света.

-brr-

Доказателство за това колко любим е станал сладоледът на хората е направената преди няколко седмици гигантска сладоледена торта в Торонто, Канада.

Неустоимото лакомство било вписано в рекордите на Гинес, защото за приготвянето му са изразходвани над 9 тона сладолед, 91 кг. бисквити и около 135 кг. лед. Със създаването на това сладкарско чудо местна сладоледена къща отпразнувала 30-годишния си юбилей. Тортата от сметанов сладолед и бисквити била разположена върху подвижна платформа за самолети, а след завършването й всеки желаещ можел да я опита.

В съседство на северната страна, в сладоледена къща в САЩ, пък приготвят ледени десерти с наистина странен вкус. В менюто ще срещнете сладолед с авокадо и черен пипер; с козе сирене и със смокини; с печена тиква; с екстракт от черен чай и лавандула; сладолед с жълта диня и цвят от кактус. Този списък обаче е далеч по приемлив от японските иновативни вкусове.

В Cup Ice Museum в Страната на изгряващото слънце сервират сладолед с телешки език, картофи, октоподи и калмари. В Япония не е рядкост да се продава сладолед с вкус на риба. Да не говорим за „примамливото" изкушение - сладолед с китово месо, зелена салата, чесън и пиле. Като цяло сред палитрата от вкусове може да намерите сладоледи, приготвени с типичните японски специалитети - независимо дали става дума за известните морски водорасли или за световно признатата им морска сол. Отделно място заемат алкохолните им сладоледи: с разнообразни видове саке, с Bilk (от англ. Вeer, "бира", и Milk, "мляко") или сладолед с оризова водка.

Алкохолът е основната съставка и на един уникален сладолед. Приготвят го в Мексико, в хотел Marquis Los Cabos. По принцип сладоледът не е скъпо лакомство, но една порция от този специален десерт струва $1000. Той е с вкус на луксозната текила Tequilas Premium Clase Azul Ultra и се поръсва със стърготини от 24-каратово ядивно злато.

Разбира се, по света се приготвят десетки хиляди видове сладолед с най-разнообразни вкусове: с бекон, с босилек и ягоди, с вкус на черен хляб, с хризантеми или карамелизиран лук. Не можем да обхванем всички интересни предложения на майсторите на сладкото изкушение, но всеки би могъл да си го направи и вкъщи от класическите съставки и с любимия аромат (плодов, ванилов, шоколадов).

Ако пък не ви се приготвя у дома, отморете в горещите летни дни с топка вкусен сладолед - гарантираме, че това ще подобри настроението ви и ще ви донесе ледено удоволствие! Да ви е сладко!

Коментари