Публикация

Пазят мастна тъкан от родилка в случай на болест

Стволови клетки от 800-ото варненче, което ще се роди със секцио в Майчин дом, ще бъдат съхранени от Крио-Сейв.


Не само с големия успех на пазара за медицински услуги може да се похвали компанията.

Освен, че ще бъдат съхранени клетките на бебето, неговата майка – 32-годишната д-р Атанаска Маринова, е първата клиентка, която ще се възползва от новия пакет услуги на Крио-Сейв - 3 в 1. По време на операцията по изваждането на бебето специалисти ще изтеглят 35 милилитра подкожна мастна тъкан, която ще бъде съхранена за следващото десетилетие като здравна застраховка за самата Маринова.

„Най-много стволови клетки се съдържат точно в мастната тъкан на човека – те са около 500 пъти повече в сравнение с тези в костния мозък“, коментира д-р Асен Пачеджиев. Още повече се увеличава броят на безценните клетки, когато се извлекат от тъканта на бременна жена, свидетелстват изследвания.

В този смисъл по време на секциото Маринова ще застрахова не само детето си, но и себе си, тъй като ще бъдат съхранени три проби - от кръвта на пъпната връв, фрагмент от самата връв и подкожна мастна тъкан на родилката. Ето защо този тип услуга се нарича семейно банкиране.

След като пробите бъдат взети, обработени и замразени, те ще се съхраняват в най-модерната в света лаборатория, която се намира в Белгия. Стволовите клетки от запазените проби могат да се използват при лечение на над 80 вида заболявания, сред които ракови и автоимунни.

Мастната тъкан може да послужи на родилката в бъдеще за лечение на исхемична болест, мозъчен инсулт, множествена склероза, Алцхаймер, травми на централния мозък и гръбначния стълб, левкемия, лимфоми и много други.

Въпреки че не в цял свят се прилага трансплантацията на стволови клетки при всички изброени състояния, потенциалът на клетките се разкрива от учените постоянно. Само в момента вървят над 3000 изследвания в областта на този тип терапия.



Коментари