Публикация

Щитовидната жлеза – малък орган, големи проблеми

Чували ли сте някой да си прави „безпричинен” профилактичен преглед за евентуални проблеми с щитовидната жлеза? Едва ли. Това се дължи, от една страна, на липсата на информация за ролята на този малък орган и, от друга – заради заблудата, че заболяванията му, засягащи предимно жените, са с видими признаци.


„Истината обаче е, че процентът на скритите им форми е много по-висок”, посочва известният ни ендокринолог проф. Боян Лозанов и е категоричен – всяка жена над 50 г. трябва да си направи изследване на тиреостимулиращия хормон в кръвта, а прегледът при интернист не е пълноценен без опипване и на щитовидната жлеза.

През последните години в цял свят онкозаболяванията на щитовидната жлеза са се удвоили, посочва професорът, който е убеден, че причините са екологични – пестициди, нефтени продукти, пластмаси.

„Ракът на щитовидната жлеза най-често възниква като неголям възел – 1-2 см, и няма абсолютно никакви оплаквания, докато премине в последния стадий. Ехографията може да постави диагнозата в 70-80% от случаите, а в останалите – тънкоиглена биопсия”, пояснява проф. Лозанов.
 
Малкият орган с формата на пеперуда, разположен в предната част на шията, произвежда жизнено важни за обмяната на веществата хормони и промените в структурата или функцията му дават отражение в много органи и системи.

Ако функцията на жлезата е повишена, това обикновено е съпроводено със сърцебиене, потене, нервно напрежение, безпричинно отслабване, нарушение в менструалния цикъл. Проблемите с щитовидната жлеза могат да затруднят забременяването и износването на плода. Понижената функция на жлезата (хипотиреоидизъм) води до отпадналост, забравяне, суха кожа. „Но всички тези симптоми са много разпространени и се припокриват с климактерични симптоми, минават в тази „рубрика” и не се търси друго заболяване.

-brr-

Немотивирано наддаване на тегло, повишен холестерол, чести депресивни състояния (които българите се страхуват да признаят) - зад тези оплаквания много често се крият именно проблеми с щитовидната жлеза”, казва ендокринологът д-р Наталия Темелкова.

Кои групи са застрашени и трябва да си направят профилактичен преглед? Освен надхвърлилите 50-те жени, също тези в периода около бременността  и страдащите от мастопатия, хората с фамилна обремененост, автоимунни заболявания, тежки депресии, ритъмни нарушения на сърцето.

Образуването на възли е един от проблемите, които могат да възникнат с щитовидната жлеза. Те са образувания, които в началното си развитие не дават никакви симптоми и затова остават често недиагностицирани. Защо е толкова важно да бъдат открити навреме? „При наличие на единичен възел вероятността това да е злокачествен процес стига до 20% в определени региони.

При множествени възли рискът от карцином е 4-5%. За щастие при навреме диагностицирани карциноми на щитовидната жлеза лечението е успешно”, казва д-р Темелкова. Тя акцентира върху ефикасността на ехографията, при която могат да се открият възли с размери 2-3 мм. А се смята, че половината от жените над 50 г. имат поне по един възел.

Възлите не се лекуват с хапчета, а само с операция. В желанието си да я избегнат някои болни пият определени билки, но в тях се съдържат големи дози йод, които могат да предизвикат други заболявания.

Гушата представлява увеличаване на щитовидната жлеза, което се напипва или вижда. Когато стане по-значително, притиска съседни органи и причинява стягане в гърлото, затруднено дишане и преглъщане. Тя е най-често срещаният проблем в България и се дължи на йодния дефицит, характерен за региона. Тъй като през последните 20 години чрез влагането на йодирана сол в хранителната промишленост и животновъдството дефицитът е преодолян, сега гушавостта намалява рязко, но само сред младите хора.

Коментари