Публикация

Огледалце, огледалце, коя е най-красива на света?

Допитване, проведено от американското списание Allure, показа, че еталонът за красота през последните 20 години е претърпял промени.


Естествено, на първо място са индивидуалните представи за привлекателност, затова организаторите на допитването повече са се интересували как се е променило отношението на хората към красотата и какво е мястото й сред човешките ценности. Получените резултати показват, че вкусовете са се променили през последните 20 години.

В какво се състои експериментът. На хиляда мъже и жени били показани снимки на модели от различни раси и националности. От тях участниците в допитването трябвало да изберат най-красивите жени.

Първото, което установили изследователите след края на експеримента, било, че синеоката блондинка, която до неотдавна оглавяваше класациите на най-красивите жени, вече не е на първо място.

Еталонът за красота вече е жена от смесена раса, с тъмни коси, матова кожа, изразителни форми и безупречна фигура. Освен това се оказало, че естественият вид е все по-привлекателен. А яркият грим е започнал да отстъпва от завоюваните си преди години позиции.

Един от изводите на проучването е, че красотата все по-тясно се преплита с желанието да изглеждаш млад. За профилактика срещу стареенето на кожата днес се замислят на възраст, която през 1991 г. (когато е правено подобно изследване) се приемаше за неприлично млада, за да се обръща внимание на подобни дреболии.

В подобна тенденция учените не виждат нищо лошо – подмладяващите средства и методики позволяват на представителките на нежния пол дълго време да изглеждат привлекателни.

Коментари