Публикация

В УМБАЛ „Св. Марина“ имплантираха модерна става

За първи път в България бе имплантирана последен модел обърната изкуствена раменна става на международната компания Depuy J&J.


64-годишната пациентка от Варна бе оперирана в събота в отделението по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Св. Марина“. Интервенцията е извършена с помощта на словенския
раменен специалист д-р Поберай.

За целта ставата е била специално доставена у нас. Имплантът е избран за конкретната пациентка, тъй като тя е страдала от непоносими болки и са били налице силно ограничени движения в рамото, развили се постепенно след катастрофа с увреждане на костите и мускулите
на рамото.

Обърнатата изкуствена раменна става е подходяща за болни с артроза на раменната става и масивно скъсване, и недостатъчност на част от мускулите на рамото, наречени ротаторен маншон, уточняват специалистите от УМБАЛ „Св. Марина“.

Специалната конфигурация на импланта допринася за елиминиране на болката и оптимално подобряване на функциите на рамото. Новият модел позволява по-добро закрепване на металните части към костта, по-голям обем на движение и стабилност на рамото.

Пациентката е успяла да раздвижи рамото си веднага след операцията и в рамките на 6 седмици ще може да изпълнява ежедневните си дейности без болка.





Коментари