Публикация

Търсят стоки за бита с опасни химични съставки

21 стоки за бита, съдържащи опасни химични съставки над определените стойности, търсиха здравните инспектори в Плевен.


Сред  продуктите са шалове, бебешки шишета, къси чорапи, никотинови препарати, детско облекло, рокли, кожени ленти за китки и  канцеларски материали.

Досега по тази нотификация са извършени 20 проверки, като не са открити опасни продукти.

Инспекторите от РЗИ- Плевен са търсили и осем вредни козметични продукта с канцерогенни вещества, съобщи д-р Ани Симеонова.

Става дума за продукти, за които е съобщено по системата РАПЕКС. Те са препарати за коса - къна, продукт за изправяне на коса, както и балсам за коса, шампоан и душ-гелове.  

Те са със страна на произход Китай, Бразилия. Сред стоките има и бразилски продукт за изправяне на коса с кератин с произход Китай, бразилски препарат за третиране на коса, лосион за тяло с джинджифил и портокал със страна на произход Израел.

Издирван е и балсам за коса с кератин и шоколад с произход Бразилия, както и къна от Пакистан. Търсен е и продукт „Бразилско термално възстановяване”, каза д-р Симеонова.

Тя обясни, че тези продукти са опасни поради съдържанието на формалдехид в тях, който не би следвало да се влага в тези продукти по изискването на европейското законодателство, както и на българското.

Коментари