Публикация

Слънцето понякога не е достатъчно за набавяне на витамин Д

Специализирано проучване в Съединените щати доказа, че дори в слънчева Калифорния значителна част от хората страдат от недостиг на витамин D.


Този дефицит няма остри проявления, но с течение на времето може сериозно да навреди на организма. За науката отдавна е известно, че витамин D всъщност е хормон, защото действа на почти всички тъкани, които имат специфични рецептори за него, точно като другите хормони.

Основният проблем при набавянето на адекватно количество D-хормон е, че при хората над 50 г. бъбречната функция започва естествено да отслабва, а хормонът става активен след активация именно в бъбреците.

Друг проблем е, че дори и през лятото мнозина не се излагат достатъчно на слънце, нито приемат правилно D-препарати. Отделно от това наднорменото тегло възпрепятства навлизането в кръвта на D-хормона.

А неговата полза далеч не се изчерпва със здравината на костите. Още през 2008 г. престижното американско списание Proceedings of the National Academy of Sciences разкри, че хората с по-високи нива на витамин D имат по-голям шанс да преживеят рака на дебелото черво, на гърдата и на белите дробове.

Адекватната дневна доза може да намали наполовина риска от рак на гърдата и на червата, намалява опасността от сърдечни заболявания, диабет и дори от настинка и грип.

Затова вече са създадени препарати, напр. алфакалцидол (Алфа-Д-3), които доставят на организма D-хормон в готов за усвояване вид и в точната дневна доза според указанията на лекаря.

За консултации в областта на хормоналния баланс, профилактиката и лечението на остеопорозата, както и за правилния прием на препарати можете да се обърнете към следните специалисти:

Д-р Людмила  Станева - ендокринолог
гр. Варна, ДКЦ 3, кв. „Вл. Варненчик”
тел. за контакт: 052/510 567, в. 200

Д-р Диана Господинова – ендокринолог
гр. Ямбол, ИП - ул. ”Раковска” № 41
тел. за контакт: 0889801751

Д-р Кети Канджикова – ендокринолог
София, ж.к. „Суха река“, ДКЦ 18
тел. за контакт: 0887 335031
Работно време: четни дати – първа смяна, нечетни - втора



Коментари