Публикация

Умората – болест или следствие

Умората стана неразделна част от съвременния начин на живот. При това много често засегнатите от нея не могат да си обяснят защо се чувстват непълноценни, с понижен тонус и без желание за работа.


Отдавна отминаха времената, когато умората беше логично последствие единствено от тежък физически труд.

Днес този тип умора дори се смята за благотворна, за разтоварваща от заседналия живот и стресовото обкръжение. По-трудно е да се установи защо и хора, които видимо не са се претоварили с нищо, изпитват чувство на умора.

Учените са правили многобройни изследвания, за да установят механизмите на физическото и психическото изтощение. Понякога лекарите са принудени да направят разграничение между депресията и умората, защото двете състояния често взаимно се маскират.

В медицинската литература присъства и терминът „синдром на хроничната умора”, но и досега не всички специалисти го приемат като отделно състояние или заболяване.

Болест ли е умората? Как да разберем, че сме станали нейна жертва?
Кои са факторите, които бавно, но сигурно ни карат да се чувстваме постоянно уморени? Как да ги неутрализираме или избегнем? Прочетете мнението на д-р Слави Тодоров.

Умората е състояние, в което човек изпада в зависимост от околната и от вътрешната среда. На първо място трябва да се установи дали умората не е предизвикана от специфичен проблем в организма. Редица заболявания протичат с умора наред с другите си прояви. Най-често това са анемия, хипотония (ниско кръвно налягане), нервно-вегетативна дистония, някои хормонални изменения, астма.

При по-тежки заболявания като сърдечна недостатъчност и рак умората е израз на напреднал стадий. При продължителна умора, която не се преодолява с обичайната почивка, е добре да се направят някои основни лабораторни изследвания, за да се изключи конкретно заболяване.

Кръвна картина, глюкоза, С-реактивен протеин, чернодробни ензими и бъбречните показатели, общ белтък, алкална фосфатаза, натрий, калций, калий обикновено са достатъчни за първоначална преценка.

-brr-

Ако не се установи обективна промяна в основните показатели, следва преценка на психическото и психологическото състояние на човека. Хората с по-негативна и тревожна нагласа се влияят силно от редица фактори във всекидневието - напр. промяна на времето, отрицателни новини, служебни неблагополучия. Това може да предизвика необичайно чувство на умора.

Отдавна е установено, че в общества, които са в криза, много по-често се наблюдават уморени, депресирани хора.

От друга страна, има и чисто обективни проблеми, които ни уморяват. Хората работят на няколко места, за да гарантират семейния си бюджет. Нарушен е физиологичният ритъм на работа и почивка, нощният сън е изместен след полунощ, когато е по-малко ефективен.

Храненето често е далече от разбиранията за здравословна кухня. Закуската масово се пропуска, обедът е сведен до сухи, концентрирани продукти, а вечерята е обилна и богата на мазнини. Обездвижването е другият фактор, който на пръв поглед парадоксално уморява тялото. Просто човекът е създаден за активно движение. Седенето и стоенето не са физиологични състояния, затова те предизвикват не само умора, но и различни скелетно-мускулни болки.

От всичко посочено следва, че умората трябва да се преодолее с комплексни мерки. Ако има конкретно заболяване, с неговото лечение се премахва и умората. В останалите случаи трябва да се правят малки, но целенасочени промени във всекидневните навици. Може да се започне от храненето, като обедните банички или вафли бъдат заменени от сандвич с пълнозърнест хляб, кисело мляко и плод. Вечерта избягвайте тлъстите меса, а хапнете риба, пилешко или спагети с доматен сос. Не пропускайте закуската, дори и да е печена филийка с масло.

Движението може да започне от качването на 1–2 етажа пеша вместо с асансьора. А на връщане от работа слезте една спирка преди вашата и се приберете с енергичен ход.
Постоянното приемане на кафе и енергийни напитки не е добър помощник за преодоляване на умората, защото действа за кратко, след което изтощението се връща с по-голяма сила.  

При умора организмът може да бъде подкрепен със специалния препарат „Сарженор”. Той съдържа две незаменими аминокиселини - аргинин и аспартат, които участват в жизнено важни процеси като доставянето на енергия и освобождаването от токсините. Човек трябва да приема около 3 грама на ден, за по-голямо удобство могат да се вземат 2 ампули сутрин и една вечер в продължение на две седмици. Хората с хронични болести, бременните жени и децата също могат да се подкрепят със „Сарженор”, защото той няма странични или опасни ефекти.

 




 

Коментари