Публикация

Среща между ИА „Медицински одит” и хирургическата гилдия

Първата по рода си среща между представители на Изпълнителната агенция „Медицински одит” и хирургическата гилдия се проведе в УМБАЛ „Свети Георги”, съобщиха от лечебното заведения.


В нея са участвали изпълнителният директор на агенцията доц. д-р Златица Петрова, директорът на Университетската болница в Пловдив доц. д-р Карен Джамбазов, заместник-председателят на Българското хирургическо дружество доц. д-р Божидар Хаджиев и 48 хабилитирани специалисти от здравните заведения в Южна България.

Предвижда се всяка година да се провеждат по 3 такива дискусии в университетските медицински центрове на страната, обясниха от Българското хирургическо дружество.

На дневен ред сега са подобряване качеството и ефективността на здравната помощ, изискванията на Наредба №20 от 23 юни 2010 г., засягаща медицинския стандарт по хирургия, както и на резултатите от направените проверки от ИА „Медицински одит”.

Обсъждането на случаи от практиката, при които хирурзите са срещнали диагностично-лечебни затруднения, дават възможност на лекарите да проследят имат ли пропуски, как да се елиминират те и правилно да се прилагат медицинските стандарти, стана ясно още по време на срещата.

Инициативата е по идея на председателя на Българското хирургическо дружество чл.-кор. д-р Дамян Дамянов и доц. д-р Златица Петрова, директор на ИАМО. Целта е да се повиши качеството на медицинското обслужване в лечебните заведения, както и да се стимулират медиците да продължават своето обучение и усъвършенстване.

Коментари