Публикация

Витамините за възрастни не са подходящи за деца

Витамините са органични вещества, необходими в оптимални количества за жизнената дейност на човека.


Първият изолиран витамин е В1, който е открит от американския биохимик от полски произход Казимир Функ.

В обвивките на оризовите зърна той намира вещество, което лекува рядката днес болест бери-бери. До днес са известни около 30 витамина, които  влияят пряко или косвено на растежа на тялото, обмяната на веществата, функциите на имунната, нервната, ендокринната система, кръвообразуването, кръвосъсирването.

В естествен вид витамините се съдържат предимно в растенията и в някои животински продукти. Разделят се на две основни групи – водноразтворими и мастноразтворими. Потребностите от витамини са по-големи при бременност, кърмене, в периода на израстване на индивида (детството), при интензивна физическа и умствена работа, инфекциозни болести.

Недостигът или липсата им води до болестни състояния - хиповитаминози и авитаминози, а прекомерният прием (предозиране е възможно само при витамините А и D) - до хипервитаминози.

Много е важно приемът на витамини в детската възраст да е съобразен с необходимостите и възможностите на младия организъм. Поливитамините за деца трябва да отговарят на няколко основни изисквания: да са от сигурен производител, да съдържат основните витамини и микроелементи в оптималните количества, да са приятни за прием от децата, допълнителните съставки във всяка доза (овкусители, оцветители и др.) да не предизвикват алергии.

Приемът на витаминни препарати е особено важен при деца, които имат хранителни нарушения, по различни причини се хранят небалансирано, страдат от определени хранителни алергии, не се излагат достатъчно на слънце.

Не давайте на децата намалени дози от поливитамини, предназначени за възрастни, и не се опитвайте сами да комбинирате моновитаминни таблетки. Приемът на по-високи дози от определен витамин може да бъде преценен единствено от лекаря на детето. А в комбинираните специализирани препарати дозите са подбрани така, че да подпомагат малкия организъм без опасност от предозиране.

Коментари