Публикация

Ексфолирайте кожата, за да я освежите и подмладите

Пилингът (от английското peel - излющвам) е процедура за дълбоко почистване на кожата. Тя представлява отделяне на мъртвите клетки от повърхността на епидермиса, в резултат на което се показва новата, свежа кожа.


Пилингът стимулира възпроизводството на клетките и подобрява кръвообращението.

От дълбока древност жените знаели тайната на красивата и млада кожа. За почистването й използвали глина, като я разреждали с вода, намазвали върху лицето и тялото, а после я измивали. Може да се смята, че глината е прародител на съвременните средства за пилинг. Те имат различни наименования – скраб, ексфолиант, гомаж, и всички изпълняват еднаква функция - да излющват повърхностния слой на кожата химически и механично.

Химическият пилинг на лицето е свързан с прилагане на специални козметични средства (течност, гел, крем или прах), които съдържат фруктови киселини или ензими и разтварят мъртвите клетки. Химическият пилинг премахва пигментни петна, дори белези от акне.

Козметичните средства с фруктови киселини обикновено се прилагат в салоните за красота от опитни дерматолози или козметици. Те подбират индивидуално концентрацията им и времето за въздействие според състоянието на кожата. Такъв пилинг е противопоказен за хора с чувствителна кожа в пролетно-летния период и не бива да се прави повече от 2 пъти в годината.

Козметичните средства, съдържащи ензими, се продават в магазините. Като правило те се нанасят с леки масажни движения, като се оставят да подействат за няколко минути, след това се измиват. Мъртвите клетки под въздействие на ензимите и масажа падат.

Механичният пилинг е най-популярен и безопасен. Почистването на кожата става чрез скраб, който съдържа микроскопични частици. За ексфолианти служат малки синтетични топчета, морски соли, частички минерали, ситно смляна пемза, силно раздробени кайсиеви или маслинени костилки, стрити на прах черупки от орех, восъчни гранули и частички от водорасли.

Ексфолиантите за лице и тяло са различни. Всеки от тях съдържа активни миещи субстанции и различни омекотяващи, овлажняващи и подхранващи съставки. Разликата е в това, че козметиката за лице съдържа по-фини и дребни частици в сравнение с тази за тяло и крака.

-brr-

За основа на ексфолианта производителите използват крем (емулсия), гел или козметична глина. За мазна и смесена кожа са подходящи козметични средства на глинена основа, те намаляват омазняването и затварят порите на кожата. За суха и чувствителна кожа изберете скраб с емулсия за основа.

Ексфолиантът за крака съдържа антигъбични компоненти и такива, които намаляват потоотделянето и подуването.

Ето и няколко основни правила за почистване на кожата със скраб:

1. Използвайте скраб за лице вечер преди лягане. Почистете кожата и докато е влажна, нанесете скраба, масажирайте за 2 минути с меки кръгови движения - от средата на челото към слепоочията, от средата на носа към скулите и от средата на брадичката към ушите. След това измийте с топла вода. Кожата се нуждае от подхранване след пилинга, затова нанесете крем или маска и дайте възможност на кожата да отпочине. В никакъв случай не правете пилинг под очите.

След тази процедура кожата трябва да изглежда свежа и гладка. Но ако се появи зачервяване, което не изчезва до няколко минути, а кожата гори и щипе, значи този скраб не е подходящ за вас. Подберете ексфолиант с по-меки и фини частици.

2. Ексфолиантът за ръце и крака е удобен за използване по време на маникюр и педикюр, а за тяло - след вземане на душ или вана. Обърнете внимание на проблемните участъци - лакти, колене, пети, където кожата е най-груба. След пилинга нанесете върху кожата крем или тоалетно мляко.

3. Използвайте скраб до 2 пъти в седмицата, иначе кожата ще загуби естествената си защита. Това е особено важно при суха кожа.

4. Бъдете внимателни при чувствителна кожа или при акне. Използвайте скраб само веднъж в седмицата.

5. Ефективна и изгодна алтернатива на скраба е масажна ръкавица или гъба луфа. Изтривайте кожата внимателно, за да не я нараните.

Коментари