Публикация

Противоречиво: Сладките неща - полезни за децата?

Стотици проучвания през последните няколко десетилетия са доказвали многократно, че консумацията на сладки храни е вредна не само за зъбите, но и за организма като цяло.


Ново американско изследване обаче зачерква всичко това и твърди, че децата, които се наслаждават на захарните изделия, всъщност се предпазват от бъдещи проблеми с теглото.  

Резултатите показват, че приемът на шоколад и други подобни продукти в ранна възраст намалява риска от затлъстяване в по-късен етап от живота.

Учените са проследили развитието на повече от 11000 деца и младежи. Данните показват, че участниците, които яли сладки неща, били 22 на сто по-малко застрашени от наднормено тегло или затлъстяване, отколкото тези, които не са хапвали сладкиши.

Обяснението на специалистите е, че децата, които са получавали правилните дози бонбони в ранна възраст, са се научили на „хранителна дисциплина".

Подрастващите, които получавали сладкиши при специален повод, имали по-голям контрол над приема на калории, допълват специалистите. Те допълват, че родителите трябва да изграждат хранителните навици на децата си от рано и да избягват прекаляването с която и да е група храни.

Коментари