Публикация

Джапанки с изчистен дизайн и качествени материи завладяват краката

Две каишки между пръстите карат краката ни да шляпат весело на плажа. Джапанките отдавна излязоха от банята и вече дългокраки манекенки дефилират с тях из подиуми и партита.


Удобните обувки са измислени още в древността, но тогава са правени от папирус, палми, дърво, слама, сизал. И преди векове си е имало мода. Богатите египтянки ги носели с украса от скъпоценни камъни, при римляните лентата минавала през втория пръст.

Думата „джапанки” идва от japan sandals, тъй като стават особено популярни в САЩ след Втората световна война. Войниците ги донесли като сувенири от Изтока, но постепенно сандалите станали популярни като дънките.

Сега има пребогат избор – с две ленти, каишки, цветове всякакви. Цените също са различни, като в зависимост от марката някои струват и колкото официални чепици. Подметката може да е изработена от лека гума, от различни изкуствени или естествени материи като кожа, корк, пресована слама. Дори се появиха и с дебела подметка или на токчета за по-претенциозни нисички дами. Преди четири години се пръкнаха и джапанки с чорапи, връщайки ни към древния Рим. На модните подиуми летните обувки най-често са от кожа в златисто и сребристо, украсени с камъни, коприна, пайети и перли.

Звезди се разхождат в маркови джапанки без грам притеснение. Американски спортисти дори отидоха, обути с тях, при президента в Белия дом.
От години моден хит са хавайките, а бразилските са от най-търсените на пазара.

Джапанките шестват триумфално през лятото, но според модни гурута и психолози трябва да внимавате къде ги носите. Ако отидете така в офиса, ще покажете липса на професионализъм, а шефовете ви ще сметнат, че не се отнасяте сериозно към работата си. Безспорният моден гаф е да обуете чорапи и джапанки, макар и с камъни „Сваровски” върху тях.

Мнозина ортопеди твърдят, че тези леки летни обувки водят до уморени крака заради липсата на задна част и опора за глезена. Джапанките не подкрепят добре крака отстрани или отдолу, което ни кара, за да не ги загубим, да присвиваме леко пръстите. Ако прекалено често ги носим, може да се появят и болки в ставите.

Добре е да избираме джапанки нито с много мека, нито с много твърда подметка. За предпочитане са изчистеният дизайн и качествените материали. Евтините и некачествените, освен че бързо ще се скъсат, могат да доведат до травми и алергии.

Вече има и електроимпулсни масажни джапанки, които масажират стъпалата. Те са продиктувани от източната медицина, според която всички органи имат своята проекция в определени точки на стъпалата.
Но въображението на изобретателните умове не стигна дотук. Вече не само пръстите на ръцете докосват клавиатурата на компютъра. Продават се и джапанки, чиято подметка е с бутони като клавиатура, която масажира стъпалата. Предлагат се и джапанки с тайник, където можете да скриете парите си на плажа.

Разнообразието от модели и цветове на пазара е огромно, но каквито и модерни каишки да изберете, педикюрът е задължителен.

Коментари